Ελληνοτουρκικά: Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα ο Μπαχτσελί

Ελληνοτουρκικά: Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα ο Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θεωρεί «απειλή για την εθνική επιβίωση της Τουρκίας» τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, θεωρεί «απειλή για την εθνική επιβίωση της Τουρκίας» τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, όπως και του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στη Μεσόγειο. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, απείλησε με πόλεμο την Ελλάδα και φανερά ενοχλημένος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται πολύ στα μαχητικά και τα πολεμικά πλοία που αγόρασε από τη Γαλλία. Κανείς δεν πρέπει να μας κάνει επίδειξη δύναμης. Το Αιγαίο ή θα είναι θάλασσα ειρήνης και γαλήνης, ή το τουρκικό έθνος ξέρει πώς να υπογράψει άλλη μία νέα νίκη με το αίμα και την ψυχή του. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο δίκαιο της καλής γειτονίας, όσο υπάρχει ακόμη χρόνος».

Ο κ. Μπαχτσελί ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης, όπως και το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο, και μίλησε για «εισβολή στις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, οι οποίες είναι πρωτόγονες κινήσεις κυριαρχίας. Ο συνεχής οπορτουνισμός της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια δείχνει ότι προχωρεί ραγδαία προς το να γίνει ένα κράτος-απατεώνας. Αυτό το κράτος θα πρέπει να σταματήσει να δοκιμάζει την υπομονή μας».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, δήλωσε πως η Αγκυρα δεν πρόκειται να αδιαφορήσει για τυχόν εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαχτσελί έγιναν λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε πως «είναι πρόκληση» να γίνονται τελετές στη Χίο, τη Σάμο και τις Οινούσσες, όπως και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία ελληνικών νησιών τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Kriter δήλωσε πως η Τουρκία αποκλείεται να παραμείνει αδιάφορη από την κρίση του Κόλπου μέχρι τη Λιβύη, από τον πόλεμο του Καραμπάχ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς όπως τόνισε είναι περιοχές που αφορούν ιδιαίτερα την Τουρκία. «Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να τα αγνοήσεις, αυτά τα προβλήματα –αν δεν λάβεις έγκαιρα μέτρα– θα έρθουν στην πόρτα σου, αλλά αυτή τη φορά θα σε πιάσουν απροετοίμαστο. Η Τουρκία δεν έχει τέτοια πολυτέλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή