Διπλή πολιτική στόχευση από Ν.Δ.

Διπλή πολιτική στόχευση από Ν.Δ.

Ελαχιστοποίηση των διαρροών προς τα δεξιά και κυριαρχία στον χώρο του Κέντρου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση την έκρηξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν κοιτάει ήδη τη μεγάλη εικόνα και την πολιτική διαχείριση με το πέρας της πανδημίας, δυόμισι χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας. Το επόμενο διάστημα η Πειραιώς θα δώσει έναν διμέτωπο αγώνα για να στεγανοποιήσει «χαραμάδες» που ανοίγουν τόσο από τα δεξιά της όσο και στο Κέντρο, οι οποίες –εάν δεν τους δοθεί η δέουσα σημασία– ενδέχεται να μεγαλώσουν. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, έχουν παρατηρήσει πως μπορεί η Ν.Δ. να μην έχει κάποια αξιοσημείωτη πτώση στα ποσοστά της παρά την παρατεταμένη κρίση, αλλά από τον Αύγουστο έως και σήμερα καταγράφονται κάποιες απώλειες.

Στελέχη που πρόσκεινται στην παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. επισημαίνουν στην «Κ» πως η κυβέρνηση δυνητικά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα από τα δεξιά της εάν δεν προσέξει. Δύο πρόσφατα περιστατικά καταδεικνύουν του λόγου το αληθές: η διάσταση που πήρε το θέμα με τον συνωστισμό Πακιστανών στο Σύνταγμα ανήμερα την Πρωτοχρονιά θύμισε πως υπάρχει μια μερίδα πολιτών που ιεραρχεί ψηλά το μεταναστευτικό. Εξάλλου στη Χίο, ένα από τα νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο του μεταναστευτικού, είχαμε πριν από περίπου μία εβδομάδα διαγραφές στελεχών της τοπικής Ν.Δ. που αντιδρούν στη νέα υπερδομή, ενώ ο τοπικός πληθυσμός είναι πάλι σε αναβρασμό. Η κυβέρνηση στα μικρά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από τα δεξιά της απαντάει με την ίδια σταθερή ρητορική: οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί και η ασφάλεια, λόγω αυξημένης αστυνόμευσης, έχει επιστρέψει. Η μεγαλύτερη, δε, προίκα που έχει η κυβέρνηση είναι η στάση που κράτησε τον Φεβρουάριο του 2020 στον Εβρο, όταν απέκρουσε την τουρκική εισβολή και ικανοποίησε όχι μόνο το κοινό αίσθημα, αλλά και το πιο «απαιτητικό» ακροατήριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως δεν διαφαίνεται άλλος σχηματισμός που θα μπορούσε να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό κοινό.

Στο Μαξίμου θεωρούν, πάντως, πως οι όποιες διαρροές από τα δεξιά δεν είναι σοβαρές και θα μαζευτούν, ειδικά πριν από τις εκλογές, ελλείψει άλλου κόμματος που θα μπορούσε να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό κοινό. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση εστιάζουν σταθερά στο Κέντρο, που θεωρούν –και έτσι είναι– πως αποτελεί το σημαντικότερο βαρόμετρο στις εθνικές κάλπες. Εκεί τα δεδομένα είναι καινούργια λόγω της εκλογής Ανδρουλάκη. Στελέχη που ανήκουν στον εκσυγχρονιστικό χώρο και στήριξαν τον κ. Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές έχουν τώρα και την εναλλακτική του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ιστότοπο iΕidiseis δήλωσε πως πλέον τώρα υπάρχει και τρίτος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό. Παρόμοια στάση φαίνεται πως κρατούν και άλλα στελέχη του χώρου, που βρέθηκαν κοντά στη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, όπως είναι για παράδειγμα ο Γιάννης Μανιάτης, ενώ την ίδια ώρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ασκεί σταθερά κριτική στην κυβέρνηση.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο Κέντρο, η απάντηση της κυβέρνησης θα είναι διπλή: αφενός πολιτική, εστιάζοντας στο δίπολο με τον Αλέξη Τσίπρα που αποτελεί σταθερά τον άλλο πόλο, και αφετέρου οικονομική και κοινωνική: το τέλος της πανδημίας και η επερχόμενη οικονομική ανάπτυξη αποτελούν το σημαντικότερο στοίχημα για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα το διαβατήριο για να συνεχίσει να κυριαρχεί στο Κέντρο η Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή