Kλιμακώνεται η σφοδρή σύγκρουση για τα ανοικτά σχολεία

Kλιμακώνεται η σφοδρή σύγκρουση για τα ανοικτά σχολεία

Κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να προκαλούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και γενικότερα το είδος και το εύρος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξακολουθούν να προκαλούν οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και γενικότερα το είδος και το εύρος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση επικαλείται κυρίως τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τη διεθνή εμπειρία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους να φθάνει σε σημείο να χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά της κοινωνίας» τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, αφού τόνισε ότι πάντοτε «οι εισηγήσεις των ειδικών παίζουν σημαντικό ρόλο», ειδικά για το θέμα των σχολείων σημείωσε πως τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων: 1) Η μετάλλαξη του κορωνοϊού «δεν κάνει βαριές νοσήσεις στα παιδιά και στους εμβολιασμένους». 2) «Τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον είναι πιο προστατευμένα απ’ ό,τι έξω». 3) Το γεγονός ότι «στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπάρχει χώρα που να κρατάει κλειστά τα σχολεία». 4) Πως «δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει την επικοινωνία δασκάλου – μαθητή». Πάντως, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το πιθανό ενδεχόμενο να υπάρξουν –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «αρρυθμίες» είτε στα σχολεία είτε σε δημόσιες δομές από τη νόσηση εργαζομένων.

Το Μαξίμου επικαλείται τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τη διεθνή εμπειρία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά της κοινωνίας» τις κυβερνητικές επιλογές.

«Το άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, με απόφαση Μητσοτάκη – Κεραμέως, αποτελεί απόφαση για ανοσία της αγέλης και συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωποποιώντας τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, υποστηρίζει πως ο κ. Μητσοτάκης «οδηγεί, όχι μόνο τα σχολεία αλλά ολόκληρη την κοινωνία σε ανεξέλεγκτη διασπορά, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση εδώ και 3 μήνες και η χώρα με πανευρωπαϊκό αρνητικό ρεκόρ απωλειών αναλογικά με τον πληθυσμό της». Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του τομέα Παιδείας, αφού υπενθυμίζει ότι έχει παρουσιάσει σειρά προτάσεων για το ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ακροβατεί μεταξύ της λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και το πολιτικό κόστος».

Σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δωρεάν χορήγηση ειδικών μασκών «σε όλους τους μαθητές και τους εργαζομένους στα σχολεία», καθώς και «προσλήψεις όλου του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού καθαριότητας για τα σχολεία» προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, υπογραμμίζοντας: «Ολα τα άλλα είναι “άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε” και οδηγούν σε κατάσταση διασποράς του ιού και τελικά κλεισίματος των σχολείων». Για «λάθη, παλινωδίες και ανικανότητα της κυβέρνησης» κάνει λόγο η Ελληνική Λύση και αφού επίσης αναφέρει ότι έχει παρουσιάσει προτάσεις για λήψη αποτελεσματικών μέτρων, κατηγορεί την κυβέρνηση πως «επιμένει να λειτουργεί με γνώμονα την εξυπηρέτηση συμφερόντων έναντι του δημοσίου συμφέροντος, εις βάρος ακόμα και των παιδιών μας». Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχ. Κριθαρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός συνεχίζει συνειδητά και πάλι να παίζει με τη δημόσια υγεία και τις ζωές των πολιτών, ακόμα και των παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή