Δύσκολος Ιανουάριος με την «Όμικρον»

Δύσκολος Ιανουάριος με την «Όμικρον»

Το στοίχημα της επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης και η πίεση στο ΕΣΥ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα κρίσιμος σε πολιτικό επίπεδο είναι ο Ιανουάριος για την κυβέρνηση, καθώς η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα έχουν έντονο πολιτικό αντίκτυπο ανάλογα με την εξέλιξή τους. Πρώτο ζήτημα είναι βεβαίως τα σχολεία: η επιτυχία ή όχι του ανοίγματός τους στις 10 Ιανουαρίου αποτελεί το μεγαλύτερο κρας τεστ. Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το άνοιγμα είναι συγκεκριμένη και λέει πως οι μαθητές είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενοι στα θρανία παρά έξω, στις πλατείες και στα καφέ. Εάν η απόφαση που ελήφθη αποδειχθεί σωστή και δεν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες και επακόλουθο κλείσιμο τμημάτων, τότε το όφελος για την κυβέρνηση θα πολλαπλασιαστεί τάχιστα. Εάν όμως το μεγάλο ιικό φορτίο που υπάρχει ήδη στις ηλικίες έως 17 ετών αποδειχθεί μη διαχειρίσιμο και έχουμε κλείσιμο τμημάτων αλλά και μεταφορά του ιού στην υπόλοιπη οικογένεια, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Η ομαλή λειτουργία της οικογένειας, εξάλλου, αποτελεί για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το σημαντικότερο κριτήριο για το πώς αξιολογεί τους χειρισμούς μιας κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως ίσως υπάρξουν επιπτώσεις στην εικόνα της, αλλά αναμένει ταχεία ανάκαμψη στη συνέχεια.

Ακρίβεια

Η ακρίβεια είναι το έτερο μεγάλο πρόβλημα. Οπως έλεγε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, οι πολίτες μπορεί να είναι πιο ανεκτικοί στην πανδημία από ό,τι στην ακρίβεια, καθώς ό,τι πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και φαίνεται άμεσα στην τσέπη, αποτελεί αναπόφευκτα προτεραιότητα.

Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να έχουν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα στα οποία ήταν πέρυσι.

Δύσκολος Ιανουάριος με την «Όμικρον»-1
Νέα δέσμη μέτρων θα ανακοινώσει –πιθανόν αύριο– η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας. (INTIME NEWS)

Νέα μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει –πιθανόν την Παρασκευή– νέα δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Τα μέτρα επρόκειτο να «κλειδώσουν» σε σύσκεψη που έγινε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού και θα έχουν στο επίκεντρο εργαζομένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Οπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση βρίσκεται εν μέσω μιας ακόμα καταιγίδας, που ο πολιτικός της αντίκτυπος εξαρτάται από το πόσο θα κρατήσει η φρενήρης πορεία της μετάλλαξης «Ομικρον». Οι αισιόδοξες προβλέψεις λένε πως σε δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να βλέπουμε κάμψη του φαινομένου, ενώ οι πιο απαισιόδοξες μιλούν για αρχές Φεβρουαρίου. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, το τρίτο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Η «Ομικρον» δεν δείχνει την ίδια επιθετικότητα με τη «Δέλτα», αλλά οι απίστευτα υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων έχουν ήδη αρχίσει να πιέζουν τα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι προχθές, σε εφημερία νοσοκομείου της Αττικής, παρατηρήθηκε διπλάσια προσέλευση από ό,τι μία εβδομάδα πριν, ενώ και οι εισαγωγές αυξάνονται.

Στο Μαξίμου πιθανολογούν πως οι πρώτες δημοσκοπήσεις του νέου έτους θα αποτυπώσουν μια κάμψη λόγω της κατάστασης όπως περιγράφηκε παραπάνω, αλλά η κάμψη θα είναι παροδική και θα οφείλεται στον δύσκολο Ιανουάριο, που ίσως αποδειχθεί ο πιο δύσκολος έως τώρα μήνας της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή