Ενεργειακά: Στήριξη ΗΠΑ στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης

Ενεργειακά: Στήριξη ΗΠΑ στα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης

Εκφράζουν επιφυλάξεις για την οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού East Med

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μη βιωσιμότητα του αγωγού East Med αποτελεί κάτι το οποίο έχει επανειλημμένως τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε διάφορα επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, πλέον η Ουάσιγκτον εκφράζει ανοιχτά τις επιφυλάξεις της, ουσιαστικά ναρκοθετώντας όχι τόσο την υλοποίηση, η οποία εκ των πραγμάτων εθεωρείτο δύσκολη, αλλά και την πολιτική χρησιμότητά του. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η «Κ» έχει επανειλημμένως και σε βάθος χρόνου αναφερθεί στην ουσιαστική παραπομπή του East Med στις ελληνικές καλένδες, αλλά και στις αποστάσεις που κατά καιρούς είχαν λάβει πολλοί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες το μεσημέρι στην «Κ» ότι «η αμερικανική πλευρά εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med». Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες έχει στη διάθεσή της η «Κ», η κοινοποίηση των αμερικανικών απόψεων για τον East Med έχει γίνει και στα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη (Κύπρος, Ισραήλ) και έχει ως βασικό επιχείρημα τη γενικότερη απόφαση των ΗΠΑ να μη στηρίζουν ενεργειακά projects τα οποία δεν είναι πράσινα (green friendly). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη στήριξή τους για τους αγωγούς από Ελλάδα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία.

Η Ουάσιγκτον στηρίζει πλήρως τα σχέδια για διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας.

Επίσης, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι «η αμερικανική πλευρά επισήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής». Εμμέσως πλην σαφώς οι ΗΠΑ τάσσονται δηλαδή υπέρ των διασυνδετηρίων Ελλάδας και Αιγύπτου, αλλά και Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας. Από την Ουάσιγκτον έγιναν επίσης σαφείς αναφορές στην παρενόχληση του «Nautical Geo». Οπως έλεγαν οι διπλωματικές πηγές, «η αμερικανική πλευρά επισήμανε ότι έχει ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Συγκεκριμένα, η αμερικανική πλευρά τόνισε προς την Τουρκία ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος “Nautical Geo” όταν έκανε έρευνες, οι οποίες ήταν σύννομες με το διεθνές δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά σημείωσε σχετικά με τον East Med «ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές», επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ε.Ε. ως «ιδιαίτερης σημασίας». «Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου», προστίθεται. Οπως είναι φυσιολογικό, οι αμερικανικές απόψεις έχουν θορυβήσει τη Λευκωσία, η οποία έχει προσδώσει στον East Med πολύ μεγάλη πολιτική σημασία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις επιλογές ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων που υφίσταται η χώρα του, αλλά και στα μελλοντικά σχέδια για κατασκευή εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. «Το 2023 το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος μας θα το βγάλουμε από το υπόστεγο και θα το δείξουμε στον κόσμο. Δεν θα καθυστερήσουμε ιδιαίτερα την πρώτη του πτήση και αυτό το βήμα μας προχωράει γρήγορα. Η πρώτη πτήση του σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2025», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν. Τέλος, χθες, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπερπτήσεις σε Οινούσσες και Ρω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή