Καθολική επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον»

Καθολική επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον»

Τη σχεδόν πλήρη επικράτηση της παραλλαγής «Ομικρον», η οποία μάλιστα φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική πολυμορφία, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Αττικής

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σχεδόν πλήρη επικράτηση της παραλλαγής «Ομικρον», η οποία μάλιστα φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική πολυμορφία, επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων της Αττικής, μέσω της νέας μοριακής μεθοδολογίας που έχει αναπτύξει το ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με αυτά, η παραλλαγή «Ομικρον» (B.1.1.529 lineage) έχει εντοπιστεί στο 87% των δειγμάτων που συλλέγονται σε καθημερινή βάση κατά το διάστημα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Ιανουαρίου 2022 από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, έναντι ποσοστού μικρότερου του 40% που ήταν δύο εβδομάδες πριν.

Ταυτόχρονα διαπιστώθηκε, για πρώτη φορά, η παρουσία δύο στελεχών της παραλλαγής «Ομικρον», τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξει, και συγκεκριμένα τη μετάλλαξη R346K (B.1.1.529+R346K) σε ποσοστό 27%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Mu (B1.621) και τη μετάλλαξη A701V (B.1.1.529+A701V) σε ποσοστό 5%, η οποία έχει αναφερθεί στην παραλλαγή Βήτα (νοτιοαφρικανική, B1.351).

«Η ανάλυση των δεδομένων της αλληλούχησης επόμενης γενιάς με την παραπάνω μέθοδο δείχνει επιπλέον ότι υπάρχουν και αρκετοί συνδυασμοί των διαφορετικών μεταλλάξεων του ιού, που πιθανόν να επικρατούν κάθε φορά με διαφορετική κλινική συμπεριφορά, γεγονός που απαιτεί επαγρύπνηση και πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι η νέα μεθοδολογία ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού μεταλλαγμένων στελεχών – παραλλαγών του κορωνοϊού σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (NGS), αναπτύχθηκε στο ΕΚΠΑ μέσω της συνεργασίας ερευνητικών μονάδων των τμημάτων Βιολογίας, Ιατρικής και Χημείας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ανδρέα Σκορίλα και διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από τους Νικόλαο Θωμαΐδη, Μαργαρίτη Αυγέρη, Αθηνά Μάρκου, Εύη Λιανίδου, Δημήτριο Γουργιώτη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτη Αδαμόπουλο, Μάριο Διαμαντόπουλο, Λάμπρο Δημητρακόπουλο, Κατερίνα Γαλάνη, Μάριο Κωστάκη, Κατερίνα Κοντού, Βασίλη Καπέ, Νικόλαο Βούλγαρη και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ). –

Εχει εντοπιστεί στο 87% των δειγμάτων στα λύματα, παρουσιάζοντας σημαντική πολυμορφία – Με νέα μοριακή μεθοδολογία η ανάλυση.

Η συγκεκριμένη υπερευαίσθητη μεθοδολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δείχνει την παρουσία και την εκατοστιαία αναλογία των μεταλλαγμένων στελεχών στο σύνολο του πληθυσμού μιας πόλης.

Επιπλέον, ανιχνεύει έγκαιρα, ακόμη και από 50ml λύματος ή οποιουδήποτε περιβαλλοντικού δείγματος, νέες μεταλλάξεις και στελέχη – παραλλαγές που μόλις άρχισαν να εισέρχονται στον πληθυσμό. Με τον τρόπο αυτό γίνεται με μεγαλύτερη ευκολία και αξιοπιστία η γονιδιωματική επιτήρηση των νέων στελεχών – παραλλαγών του SARS-CoV-2, καθώς και άλλων ιών ή βακτηρίων, δίνοντας την αναγκαία πληροφόρηση για την επιδημιολογική επιτήρηση, καθώς και τον ανασχεδιασμό των νέων εμβολίων και  φαρμακευτικών πρωτοκόλλων.

Το άρθρο για τη συγκεκριμένη μεθοδολογία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «International Journal of Molecular Sciences», ενώ έχει κατατεθεί από το ΕΚΠΑ αίτηση για χορήγηση εθνικού και διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή