Στήριξη από την Ανγκόλα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Στήριξη από την Ανγκόλα για το Συμβούλιο Ασφαλείας

Η Ανγκόλα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση τού μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανγκόλα θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη θέση τού μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της αφρικανικής χώρας, Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρέντσο. Ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε χθες το δεύτερο σκέλος της αφρικανικής περιοδείας του, μετά τη Νιγηρία, και είχε διάφορες επαφές στην Ανγκόλα. Και οι δύο στάσεις του κ. Δένδια, σε Αμπούτζα και Λουάντα, αποτέλεσαν τις πρώτες επισκέψεις Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σε Νιγηρία και Ανγκόλα, αντιστοίχως.

Ο κ. Δένδιας περιέγραψε την ψήφο της Ανγκόλας ως «εξαιρετικά σημαντική», καθώς, όπως είπε, «είναι μια μεγάλη χώρα της Αφρικής, η οποία επηρεάζει με τη σειρά της την ψήφο μιας σειράς άλλων κρατών». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για τα μη μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024.

Στις συζητήσεις του με τον πρόεδρο της χώρας τέθηκαν επίσης τα ζητήματα που αφορούν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει επίσης κυρωθεί από την Ανγκόλα. Στην πτήση του κ. Δένδια με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέρθηκαν και ακόμα 100.000 εμβόλια τα οποία δωρίστηκαν στην κυβέρνηση της Ανγκόλας, με την Αθήνα να επιφυλάσσεται και για περαιτέρω δωρεές, εφόσον ζητηθούν. Υπεγράφη και ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Δένδια και στην υφυπουργό Εξωτερικών (λίγο πριν από τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ανγκόλας διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό), που αποτελεί την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε επίσης στον πρόεδρο της Ανγκόλας πρόσκληση εκ μέρους της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή