Μάχη νομιμότητας στα ΑΕΙ

Καμία έκπτωση στη μάχη νομιμότητας στα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως οι καταλήψεις σε ιδρύματα σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να υφίστανται και να ξεπηδούν ακόμα και νέες.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία έκπτωση στη μάχη νομιμότητας στα πανεπιστήμια δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως οι καταλήψεις σε ιδρύματα σε όλη τη χώρα εξακολουθούν να υφίστανται και να ξεπηδούν ακόμα και νέες. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως το θέμα αυτό απασχολεί ιδιαίτερα, καθώς η ανομία στα πανεπιστήμια, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν έχει εξαλειφθεί, προκαλώντας πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση, που το είχε θέσει  πολύ ψηλά στην προεκλογική ατζέντα.  

Πίεση στους πρυτάνεις για σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια – Σκέψεις για τη θεσμοθέτηση πειθαρχικού οργάνου για τους φοιτητές.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα αυτό στην τελευταία –προχθεσινή– συνέντευξή του (ΑΝΤ1), σημειώνοντας πως αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί από τους παραβάτες, αλλά από το κράτος δικαίου, ακόμα κι «αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις». Σχετική μάλιστα εντολή έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου και στον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος χθες δήλωσε (ΣΚΑΪ 100,3) πως σε 4 μήνες από σήμερα η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη φρούρηση πανεπιστημίων στα οποία υπάρχει πρόβλημα φύλαξης, όπως η ΑΣΟΕΕ. «Η ελληνική αστυνομία έχει τη δυνατότητα να παρέμβει. Πέντε φορές τους τελευταίους 2,5 μήνες η αστυνομία μπήκε στα πανεπιστήμια για να γκρεμίσει παράγκες», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα εμπρός και ο λόγος που το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια, σε αντίθεση με το παρελθόν που ίσχυε η ίδια και ακόμα χειρότερη κατάσταση, αλλά είχε παγιωθεί ως κανονικότητα. Ο πρωθυπουργός πάντως στην τελευταία συνέντευξή του παραδέχθηκε πως η πανεπιστημιακή αστυνομία καθυστέρησε, καθώς «η υλοποίησή της απεδείχθη μια πιο σύνθετη άσκηση», αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώθηκε, καθώς  ήδη από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται στην Κομοτηνή. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση το νέο σώμα θα ξεκινήσει τη δουλειά του, αρχής γενομένης από τα ιδρύματα στα οποία παρατηρείται πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν παντού φαινόμενα ανομίας.

Η άσκηση πάντως είναι σύνθετη και περνάει και μέσα από τη συνεργασία με τις πανεπιστημιακές αρχές, η οποία έως τώρα δεν είναι πάντα αγαστή. Για να εξυγιανθεί η κατάσταση και να ομαλοποιηθεί η λειτουργία των ιδρυμάτων, όπου υπάρχει πρόβλημα, απαιτείται και η συνεργασία των πρυτανικών αρχών, που δεν είναι πάντα εφικτή. Στην κυβέρνηση θα αυξήσουν την πίεση προς τις πρυτανικές αρχές να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκπονήσουν σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια και να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την πολιτεία. Στις σκέψεις μάλιστα της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετηθεί και ένα πειθαρχικό όργανο φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση η μάχη των πανεπιστημίων θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα ένα ακόμα κυβερνητικό στοίχημα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή