Τα χαμόγελα για την «Ομικρον» και το στοίχημα της ακρίβειας

Τα χαμόγελα για την «Ομικρον» και το στοίχημα της ακρίβειας

Γιατί εκτιμάται πως «το 2022 και το 2023 θα είναι καλές χρονιές» – Το «όχι» σε εκλογές

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμόγελα για το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Ομικρον» αποδεικνύεται διαχειρίσιμη, αλλά και προβληματισμός για το δημοσιονομικό και πολιτικό κόστος της επέλασης της ακρίβειας, με επίκεντρο το ράλι στις τιμές της ενέργειας, επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, το καλό σενάριο προβλέπει ότι το επόμενο τρίμηνο θα υπάρξει αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας. Και ότι στη συνέχεια, πριν από τον Ιούνιο, θα αρχίσει να επιστρέφει η «κανονικότητα» και στην αγορά των προϊόντων, με σταδιακή μείωση του πληθωρισμού, που τον περασμένο μήνα «σκαρφάλωσε» έπειτα από πολλά χρόνια στο 5,1%. Εάν οι ανωτέρω προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η κυβέρνηση εκτιμάται πως θα έχει ξεπεράσει «αναίμακτα» μια ακόμη από τις διαδοχικές κρίσεις που έχει συναντήσει στην έως τώρα θητεία της. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, αναγνωρίζεται πως θα υπάρξει κόστος, που πάντως μπορεί να είναι «ελεγχόμενο», καθώς όπως τονίζεται:

• Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, όπως και ο κορωνοϊός, οι ανατιμήσεις δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο.

• Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των συνεπειών της ακρίβειας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της οικονομίας.

«Φως στο τούνελ» στις αρχές Φεβρουαρίου με την πανδημία και πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου με τις ανατιμήσεις «βλέπει» η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή, συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζουν ότι θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για πολίτες αλλά και επιχειρήσεις, ώστε να απορροφηθεί και μέρος της αύξησης στις τιμές των προϊόντων. Επίσης, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, από την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αντιθέτως, στην «εργαλειοθήκη» της κυβέρνησης δεν υπάρχει η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα. Οπως λέγεται, το δημοσιονομικό κόστος θα ήταν μεγάλο, ενώ θα αποτελούσε «ρίσκο» για την εικόνα της χώρας στις αγορές η λήψη μέτρων που δεν έχουν υιοθετήσει κράτη με πολύ ισχυρότερες οικονομίες.

Σε αντίθεση με την ακρίβεια, αισιοδοξία επικρατεί ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η έξοδος από τη στενωπό της μετάλλαξης «Ομικρον». Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιπεδοποίησης των κρουσμάτων και ότι από τον Φεβρουάριο θα είναι σαφής η αποκλιμάκωση. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως διαφαίνεται ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, ενώ αποδίδουν την τρέχουσα αύξηση στις διασωληνώσεις στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, όπου ήταν ισχυρή η μετάλλαξη «Δέλτα». Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τον επόμενο μήνα αναμένεται σαφής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία θα συνοδευτεί και από την άρση των –λίγων– περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά.

Οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με την πορεία της πανδημίας εξηγούν και την απόφαση του πρωθυπουργού να μην επεκτείνει την υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 ετών. Εξάλλου οι ανεμβολίαστοι μεταξύ 50 και 60 ετών ανέρχονται σε 200.000 άτομα. Με βάση την εκτίμηση πως υπό την απειλή προστίμου θα προσερχόταν στα εμβολιαστικά κέντρα το 30%-40% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, το «κέρδος» θα ήταν περιορισμένο: περί τις 60.000-80.000 εμβολιασμοί και μάλιστα μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε η «Ομικρον» αναμένεται πως θα βρίσκεται πλέον σε αποδρομή.

Επιτελείς του κ. Μητσοτάκη σημειώνουν πως εάν δεν εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη και υπάρξει, όπως εκτιμάται διεθνώς, αποκλιμάκωση της ακρίβειας, το 2022 και το 2023 θα είναι «πολύ καλές χρονιές για τη χώρα», καθώς μάλιστα θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη προοπτική ενισχύει τη διακηρυγμένη θέση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή