«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», δύο λέξεις-κλειδιά για το ΚΙΝΑΛ

«Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», δύο λέξεις-κλειδιά για το ΚΙΝΑΛ

Το αφήγημα που επιχειρεί να χτίσει η νέα ηγεσία

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειπώθηκε με χαρακτηριστική έμφαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη μεσοβδόμαδα, στην πρώτη του συνέντευξη ως προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Τρεις ημέρες αργότερα επαναλήφθηκε στην ανακοίνωση με την οποία η Χαρ. Τρικούπη σχολίαζε αιχμηρά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Η «σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» θα μπορούσε, λοιπόν, να αποτελέσει έναν πρώτο τίτλο του αφηγήματος που επιχειρεί να χτίσει η νέα ηγεσία της παράταξης.

Πολύ περισσότερο από ένα σλόγκαν, ωστόσο, οι δύο αυτές λέξεις εκτιμάται ότι κρύβουν κομβικές στρατηγικές πτυχές των επόμενων μηνών ή, με απλά λόγια, το πρόταγμα με το οποίο το ΚΙΝΑΛ σκοπεύει να εισέλθει στον επόμενο εκλογικό κύκλο, όποτε κι αν αυτός ξεκινήσει, πατώντας σε δύο βασικές κατευθύνσεις.

Πρώτον, στο ιδεολογικό πρόσημο. Αναδεικνύοντας τη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί να εκπέμψει ένα καθαρά διακριτό στίγμα, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Από την πλευρά του Μαξίμου, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη της Πέμπτης (ANT1), σχολιάζοντας την αποστροφή του κ. Ανδρουλάκη, ενέταξε το ΚΙΝΑΛ «στην κεντροαριστερή πολυκατοικία», στέλνοντας εκ νέου έτσι και το μήνυμα ότι δεν προσβλέπει σε συμμαχίες.

Στην αντίπερα όχθη είναι γνωστό ότι στη Χαρ. Τρικούπη δεν βλέπουν ως «συγκάτοικο» στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας άλλωστε και σαφείς αποστάσεις από την αντιπολιτευτική ρητορική του. Ο Αλ. Τσίπρας είχε χρησιμοποιήσει ανεπιτυχώς τον γεννηματικό –και όχι μόνο– όρο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» ως όχημα προσέγγισης του ΚΙΝΑΛ.

«Αν η προσπάθεια αυτή σκόνταφτε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο εύκολα θα μπορούσε να απευθυνθεί προς αυτό με όρους σοσιαλδημοκρατίας;» σχολίαζε σχετικά, μεταξύ άλλων, έμπειρος παρατηρητής. Συνεπώς στόχος δεν είναι μόνο η καθιέρωση του ΚΙΝΑΛ ως αντίθετου πόλου στην κυβέρνηση, αλλά και η περιχαράκωση εδαφών έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έτσι κι αλλιώς δυσκολεύεται να μετατοπιστεί προς το Κέντρο.  

Η Χαρ. Τρικούπη προσπαθεί να εκπέμψει ένα καθαρά διακριτό στίγμα, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η δεύτερη πτυχή αφορά ευρύτερα τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό. Διόλου τυχαία, ο κ. Ανδρουλάκης εισήγαγε τον όρο της «σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης» απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Αντιλαμβάνεται συνεπώς την εν λόγω συζήτηση ως παράμετρο που μειώνει τη δυναμική του ΚΙΝΑΛ. Δεν πρόκειται ασφαλώς για κάτι καινούργιο, ωστόσο έπειτα από πολύ καιρό τα δημοσκοπικά δεδομένα φαίνεται πως δίνουν στη Χαρ. Τρικούπη μια εν δυνάμει διέξοδο.

Παρότι λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «ντρίμπλα», η στρατηγική αυτή προσβλέπει στο να αποτυπώσει μια εικόνα αλλαγής συσχετισμών ενόψει των πρώτων εκλογών. Εκεί άλλωστε θα κριθεί στην πράξη και το κατά πόσον το ΚΙΝΑΛ θα έχει καταφέρει να καλύψει επαρκές έδαφος, ώστε να μη συμπιεστεί μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης και να εισέλθει με άλλα δεδομένα στον δεύτερο εκλογικό γύρο. Οπως είπε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης, υπερθεματίζοντας, «η πρώτη δημοσκόπηση θα είναι η κάλπη της απλής αναλογικής».

Συμπληρώνεται το παζλ

Στο επίπεδο της εσωτερικής ανασυγκρότησης, το παζλ της νέας ομάδας κρούσης (η διαμόρφωση του οποίου έχει απασχολήσει για μεγάλο διάστημα την ηγεσία) θα συμπληρωθεί αυτή την εβδομάδα κατά τουλάχιστον ένα κομμάτι, με την ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου. Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Ανδρουλάκη να έχει καταλήξει στον 40χρονο Δημήτρη Μάντζο, μέχρι πρότινος διευθυντή της Κ.Ο. και πρόσωπο που τέμνεται με το αφήγημα της ανανέωσης, το οποίο θα αποτελέσει οδηγό για τις περισσότερες κινήσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή