Οι κινήσεις Μητσοτάκη έως τις κάλπες

Οι κινήσεις Μητσοτάκη έως τις κάλπες

Ο στόχος της αυτοδυναμίας, ο προσανατολισμός στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο και η συνέχιση των «μεταγραφών»

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατασταλαγμένο πλάνο για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα έως τις εκλογές έχει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίες αφορούν μια σειρά κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων, όπως ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησής του, η επιδίωξη της αυτοδυναμίας, αλλά και οι πιθανές ή όχι συνεργασίες. Το παζλ του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται σε τρία επίπεδα.

Πρώτον, είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας. Ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρος πως θα επιδιώξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με δεύτερες εκλογές, καθώς οι πρώτες με απλή αναλογική είναι αδύνατον να δώσουν αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, κάτι που προϋποθέτει το αδύνατο ποσοστό του 46%-47%. Με αυτή την τακτική ο πρωθυπουργός καλλιεργεί αφενός το δίπολο με τον Αλέξη Τσίπρα και συμπιέζει το ανερχόμενο ΚΙΝΑΛ, που αποτελεί αστάθμητο παράγοντα, καθώς κανείς δεν μπορεί ακόμα να προεξοφλήσει σε τι ποσοστά θα φτάσει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως οι δεύτερες εκλογές είναι μονόδρομος από τη στιγμή που δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση στις πρώτες, επισημαίνοντας διαρκώς πως ο ίδιος ήταν απολύτως συνεπής ως προς το ποιο είναι το καλύτερο εκλογικό σύστημα για τη χώρα. Αρα η απλή αναλογική ήταν επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς οι δεύτερες εκλογές είναι αποτέλεσμα των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης.  

Για να καταφέρει να κερδίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει στρατηγικά να παραμείνει προσανατολισμένος στον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, που αποτελεί το δεύτερο επίπεδο της στρατηγικής του. Η εκλογή Ανδρουλάκη και η «απειλή» επαναπατρισμού κεντρώων ψηφοφόρων που στήριξαν τον πρωθυπουργό στις εκλογές του 2019, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την προσήλωση προς τον χώρο αυτόν. Στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία πρόθεση –όπως έχει διαφανεί την τελευταία εβδομάδα– να αφήσουν πολιτικό χώρο στον 42χρονο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να αμφισβητήσει την ηγεμονία τους στο Κέντρο. Στην τελευταία μάλιστα συνέντευξή του στον AΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε με εύσχημο αλλά σαφή τρόπο τον κ. Ανδρουλάκη. Ερωτηθείς σχετικά για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ είπε πως δεν έχει πολλά να πει καθώς «δεν έχω ακούσει πολλά», χαρακτηρίζοντας τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του «πολύ γενικές», όπως για παράδειγμα «ότι θέλει να κάνει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση». Στο Μαξίμου θεωρούν πως οι αναφορές του κ. Ανδρουλάκη περί σοσιαλδημοκρατίας απομακρύνουν τον χώρο του ΚΙΝΑΛ από το κέντρο και τον μετακυλίουν στην Κεντροαριστερά. Και αυτό θα το αναδεικνύουν με κάθε ευκαιρία, ώστε να συγκρατήσουν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο εντός Ν.Δ. Στην ίδια ακριβώς λογική, της κυριαρχίας στο Κέντρο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η Ν.Δ. σήμερα εκφράζει αυτό το οποίο πολλοί θα αποκαλούσαν προοδευτικό, μετριοπαθές Κέντρο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κυριαρχία της Ν.Δ. σε αυτόν τον χώρο δεν αμφισβητείται.  

Ο πρωθυπουργός κρατάει ενεργό το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, ενώ δεν θέλει να αφήσει καθόλου πολιτικό χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εντάσσει στην κεντρώα στρατηγική του και τις «μεταγραφές» που έχει ήδη κάνει η Ν.Δ., τονίζοντας πως θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που έχει χαράξει έως τώρα. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πως παρά το γεγονός πως έχουμε μία θεωρητικά μονοκομματική κυβέρνηση, επί της ουσίας έχει ενσωματώσει έναν μεγάλο αριθμό στελεχών που δεν προέρχονται από τη μήτρα της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα κάθε άλλο παρά αποκλείει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και στο μέλλον, κρατώντας έτσι ενεργή τη σχέση του με τα στελέχη του μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Ενδεικτικό, πως στη συνέντευξή του στον AΝΤ1 αναφερόμενος στην επιδίωξη της αυτοδυναμίας σημείωσε: «Τονίζω ότι η αυτοδυναμία δεν μας εγκλωβίζει στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε μόνο στελέχη τα οποία προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία».

Η κινητικότητα στα δεξιά

Αυτή βεβαίως η πολιτική αφήνει χώρο από τα δεξιά της Ν.Δ., όπου τελευταία υπάρχουν αρκετές διεργασίες και ζυμώσεις από σειρά στελεχών, κομμάτων και κομματιδίων. Οπως όμως έχει ξανατονίσει η «Κ», στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός πως βλέπουν την κινητικότητα από τα δεξιά, δεν θεωρούν πως αυτό μπορεί να σχηματοποιηθεί σε νέο κόμμα, πέραν της υπάρχουσας Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου, και να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς θεωρούν την πολυδιάσπαση του χώρου δεδομένη.  

Τρίτος άξονας στον οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός είναι η εμπέδωση πως το δίπολο είναι, όπως έχει πει και παλαιότερα, «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία προοπτική συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει επανειλημμένως πως με τον ΣΥΡΙΖΑ τον χωρίζει άβυσσος πολιτική, πολιτιστική και αξιακή. Η σταθερή αναφορά του πρωθυπουργού, εκτός από ιδεολογική, έχει σαφώς και στρατηγική απόχρωση, καθώς δείχνει πως θέλει να κρατήσει ενεργό το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο το οποίο στις εκλογές του 2019 του έδωσε αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό και τελικά την αυτοδυναμία. Τέλος, ο πρωθυπουργός αποκλείει και έναν νέο ανασχηματισμό το αμέσως επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τη λογική του «εκλογικού ανασχηματισμού», που συνεπάγεται υπουργοποιήσεις βουλευτών, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες. Αυτό το οποίο προέχει για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να περάσει πρώτα η πανδημία και μετά να υπάρξει ύφεση στην ενεργειακή κρίση, ώστε να υπάρχει έως τις εκλογές «καθαρό τοπίο» για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή