Ερντογάν: «Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας»

Ερντογάν: «Φυσικό αέριο στην Ευρώπη μόνο μέσω Τουρκίας»

Ο Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ προχώρησε σε άνοιγμα προς το Ισραήλ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη διαφαινόμενη άρση της αμερικανικής υποστήριξης στο σχέδιο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΕastMed, υποστηρίζοντας πως από την Τουρκία περνάει ο μόνος δρόμος που μπορεί να μεταφερθεί το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη. Ο κ. Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τόνισε πως η Τουρκία θα κάνει έρευνες και σε αυτές τις περιοχές, ενώ έστειλε μήνυμα συνεργασίας και στο Ισραήλ για τη μεταφορά αερίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνομίλησε με τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής του από τα Τίρανα και ρωτήθηκε για το non paper των ΗΠΑ σχετικά με τον αγωγό ΕastMed. «Αυτό δεν είναι ένα έργο (σ.σ. EastMed) που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί για το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που ήδη κάνει όλα τα βήματα σύμφωνα με το κεφάλαιο. Δεδομένου ότι οι αναλύσεις κόστους αυτού του έργου δεν απέδωσαν, απέσυρε την υποστήριξή της λέγοντας ότι “δεν είναι δουλειά που θα υλοποιηθεί”».

O κ. Ερντογάν στο ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής έθεσε τη δική του άποψη, τονίζοντας πως «αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας». Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο και προανήγγειλε γεωτρήσεις: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Εχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη», δήλωσε ο κ. Ερντογάν. Εμπειροι αναλυτές εκτιμούν πως η αναφορά του Τούρκου προέδρου στο τουρκολιβυκό μνημόνιο ενδέχεται να είναι η απάντησή του στα έργα κατασκευής υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης που σχεδιάζει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας φρόντισε να στείλει μήνυμα συνεργασίας προς το Ισραήλ σχετικά με τη μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας και υποστήριξε πως όταν ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ήταν υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ο Ισραηλινός ομόλογός του του είχε κάνει κάποια προσφορά εκείνη την εποχή και τόνισε πως υπήρχε προσέγγιση για συμφωνία. Στην πιθανότητα αν θα μπορούσε να υπάρχει σήμερα κάποια συμφωνία, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Οι όροι συζητούνται. Γιατί η ανάλυση συμφερόντων είναι πολύ σημαντική. Εχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Μπορεί ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, να επισκεφθεί την Τουρκία. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένετ στέλνει μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο. Ξέρετε, πρόσφατα δέχτηκα μέλη της Συμμαχίας Ραβίνων Ισλαμικών Χωρών στο προεδρικό συγκρότημα και είχα συναντήσεις μαζί τους. Αν πρόκειται να κάνουμε πολιτική, η πολιτική δεν είναι να πολεμάμε. Πρέπει να ακολουθήσουμε την πολιτική, στη γραμμή της ειρήνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT