Μαξίμου και δημοσκοπήσεις

Ικανοποίηση για τις αντοχές της Ν.Δ., παρά την κρίση με πανδημία και ακρίβεια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση περνάει έναν από τους πιο δύσκολους κάβους από την αρχή της θητείας της, με τη διπλή κρίση πανδημίας και ακρίβειας να είναι σε πλήρη εξέλιξη. Στο πλαίσιο αυτό οι δημοσκοπήσεις που έχουν «τρέξει» κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου και σφυγμομετρούν το διπλό μέτωπο, έχουν επιπλέον βαρύτητα τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Στο Μαξίμου δίνουν βαρύτητα σε τρία στοιχεία: πρώτον, στην αντοχή της κυβέρνησης. Το κυριότερο χαρακτηριστικό κάθε δημοσκόπησης είναι η πρόθεση ψήφου και εκεί η κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως οι πολίτες είναι σε μεγάλη κόπωση και κάτω από οικονομική πίεση, όχι μόνο αντέχει, αλλά σε αρκετές δημοσκοπήσεις έχει χάσει από το 2019 μόλις 3-4 μονάδες.

Η καταγραφή αυτή δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία πως μόλις περάσει η πανδημία και έρθει η άνοιξη, η κυβέρνηση θα μπορέσει ακόμα και να ανακτήσει μέρος των απωλειών, που θα την οδηγήσει ξανά σε τροχιά αυτοδυναμίας. Η ακρίβεια βεβαίως είναι ένας κρίσιμος παράγοντας – για πολλούς ο κρισιμότερος που θα κρίνει την επόμενη φάση στην πολιτική σκακιέρα. Εμπειροι όμως παρατηρητές έλεγαν στην «Κ» πως ουδέποτε κυβέρνηση, έχοντας ξεπεράσει τα μισά της θητείας της, έχει δείξει τέτοια αντοχή – και αυτό κάτι σημαίνει.

Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό να διατηρήσει την απήχηση του κόμματος στους κεντρώους ψηφοφόρους.

Το δεύτερο στοιχείο που κοιτάνε στο Μέγαρο Μαξίμου έχει να κάνει με τον αντίπαλο της Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο με όλα όσα έχουν συμβεί δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός του την όποια φθορά της Ν.Δ. Αντίθετα, έχοντας εισέλθει νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εμφανίζεται σε πολλές δημοσκοπήσεις να χάνει έδαφος από τον μικρότερο συγκάτοικο της κεντροαριστερής πολυκατοικίας. Αποτέλεσμα είναι να βλέπει η κυβέρνηση να… μεγαλώνει η διαφορά της από τον δεύτερο. Τούτο δημιουργεί απόλυτη ασφάλεια πως η Ν.Δ. θα είναι ξανά πρώτο κόμμα στις εκλογές, αλλά το βασικό διακύβευμα είναι εάν θα κερδηθεί η αυτοδυναμία και όχι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Και ερχόμαστε στο τρίτο και ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο στο οποίο δίνει βάση η κυβέρνηση. Η αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα εξαρτηθεί από τη διείσδυση στο Κέντρο και στο κατά πόσο θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 2019. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί ως τείχος στις μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ. –που είχαν φτάσει ακόμα και το 12%– ενώ παράλληλα μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είχαν ψηφίσει τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό που θα επιχειρήσει συντονισμένα η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα είναι να «σφραγίσει» τις κεντρώες δεξαμενές της, ώστε να μην έχει διαρροές εκσυγχρονιστών και κεντρώων ψηφοφόρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη και να αφήσει το ΚΙΝΑΛ να λαμβάνει ψήφους μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφενός έτσι θα είναι κοντά στον στόχο της αυτοδυναμίας, αφετέρου θα αφήσει τα δύο άλλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους. Η φράση του πρωθυπουργού στην τελευταία συνέντευξή του, που κατέταξε το ΚΙΝΑΛ στον κεντροαριστερό και αριστερό χώρο, είχε ακριβώς αυτή τη στόχευση: να απομακρύνει τον Ν. Ανδρουλάκη από τους δικούς του κεντρώους ψηφοφόρους και να τους πάει προς την πλευρά των πασοκογενών, που ψήφισαν Αλέξη Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή