Ελληνοτουρκικά: Δίαυλοι μέσω χαμηλής πολιτικής

Ελληνοτουρκικά: Δίαυλοι μέσω χαμηλής πολιτικής

Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Μεικτή Οικονομική Επιτροπή Ελλάδας - Τουρκίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσπάθεια ενεργοποίησης των αμοιβαία αποδεκτών ελληνοτουρκικών διαύλων επικοινωνίας και συζητήσεων εντός του επόμενου διμήνου προδίδει η συνεδρίαση, έπειτα από σχεδόν 12 χρόνια αδράνειας, της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τον υφυπουργό Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζτσού. Γίνεται προσπάθεια ώστε εντός του μηνός Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί ο επόμενος, 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, αλλά και να επαναληφθεί ο καθιερωμένος πολιτικός διάλογος σε επίπεδο γ.γ. υπουργείων Εξωτερικών. Ακόμα δεν υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) σε επίπεδο υπουργείων Εθνικής Αμυνας, ενώ σε επίπεδο ΝΑΤΟ εκείνος ο δίαυλος που είχε ανοίξει μετά την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020 έχει πρακτικά αδρανήσει. Αλλωστε, ήταν εντελώς ανεπίσημος.

Η επαναφορά των διαύλων επικοινωνίας  έρχεται, όπως άλλωστε και στις πρόσφατες μετά το θέρος του 2020 προσπάθειες, σε ένα κλίμα πολύ υψηλής ρητορικής έντασης, ανοίκειων επιθέσεων από μέρους της Τουρκίας –ακόμα και κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου–, αλλά και προκλήσεων στο πεδίο, όπως οι υπερπτήσεις νησίδων στο Ανατολικό Αιγαίο. Προφανώς στην Αθήνα γίνεται αντιληπτό ότι η Αγκυρα επιχειρεί να δείξει προς τη Δύση πως συζητάει τα προβλήματα με τους γείτονές της, δίχως, βέβαια, αυτό να συνιστά ειλικρινή πρόθεση. Αλλωστε, μόλις προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για υπόθαλψη τρομοκρατών.

Καταβάλλεται προσπάθεια ώστε εντός του Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Την προσεχή Δευτέρα, πάντως, οι εργασίες της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας θα ολοκληρωθούν με την υπογραφή πρωτοκόλλου από τους κ. Φραγκογιάννη και Τουζτσού. Η εκ νέου ενεργοποίηση της Μεικτής Επιτροπής είναι ένα από τα 25 σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας που είχε οριστεί μεταξύ του κ. Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το 2000 και η τελευταία τον Οκτώβριο του 2010. Την έναρξη των εργασιών θα χαιρετήσουν ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας Μεμέτ Νουρί Ερσόι.

Εν τω μεταξύ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Κροατία, όπου προσκεκλημένος του ομολόγου του, μίλησε για τις πλευρές της ασφάλειας και της άμυνας ως προς το μέλλον της Ευρώπης. Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει τις διάφορες πρωτοβουλίες της Ε.Ε. θετικά, καθώς η Ελλάδα «έχει πρόβλημα ασφαλείας και μάλιστα μεγάλο».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε στην Αθήνα τον Γάλλο ομόλογό του Τιερί Μπιρκάρ, με τον οποίο συζήτησαν για την εξειδίκευση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας – μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των Ειδικών Δυνάμεων. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται μόλις λίγες ημέρες μετά τη διάκριση της οποίας έτυχε το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) του ελληνικού Στρατού που υπάγεται στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Το ΕΤΑ αξιολογήθηκε τον Δεκέμβριο από επιθεωρητές του αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) και τοποθετήθηκε στην κορυφή της Συμμαχίας ως «ετοιμοπόλεμο». Μετά την αξιολόγηση αυτή οι άνδρες του ΕΤΑ μπορεί να ενταχθούν άμεσα στη δύναμη κρούσης του αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, στο πλευρό συναδέλφων τους υψηλών επιδόσεων, όπως η Special Air Service του Ηνωμένου Βασιλείου, η Delta Force και οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς του αμερικανικού στρατού και ναυτικού αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή