Ο Ακάρ επαναφέρει το casus belli για τα 12 μίλια

Ο Ακάρ επαναφέρει το casus belli για τα 12 μίλια

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να απαξιώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ προσπάθησε να απαξιώσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, όπως και την άφιξη των γαλλικών μαχητικών στην αεροπορική βάση της Τανάγρας, κάνοντας αναφορά στην απειλή του casus belli σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet ο κ. Ακάρ δήλωσε ότι «νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας έξι μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να προχωρούν σε αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους». Ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα κάνει αυτή την προσπάθεια με την προτροπή άλλων χωρών, υποστήριξε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι γνωστή και τόνισε ότι «οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια εξαιρετικά καταστροφική, προκλητική αντίληψη και προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Αυτό που συμβαίνει είναι εις βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού».

«Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία», ανέφερε με αφορμή και την άφιξη των Rafale.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας υποστήριξε πως η χώρα του δεν έχει καμία δράση αλλά ούτε και επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας και θεωρεί πως είναι παράλογες οι κατηγορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι επιθετική. «Αυτή η στάση είναι κάτι σαν να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας ρωτήσουμε ποιος είναι επεκτατικός».

Ο κ. Ακάρ φρόντισε να υπενθυμίσει το casus belli εναντίον της Ελλάδας υποστηρίζοντας ότι «ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα στη Λωζάννη, και στρατιωτικοποίησαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα λένε 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η τουρκική εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Δεν θέλουμε ένταση». Δήλωσε επίσης πως η Τουρκία δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά τόνισε πως υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και κάλεσε την Αθήνα για τέταρτη συνάντηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Αγκυρα.

Eν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του ΑΚP Ομέρ Τσελίκ δήλωσε πως η Ε.Ε.  στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο δεν πρέπει να περιμένει καμία υποχώρηση από την Τουρκία, ούτε από την «ΤΔΒΚ», και τόνισε ότι «η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, δηλαδή στη “Γαλάζια Πατρίδα” μας, έδειξε την αποφασιστικότητά της, ενώ είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Δεν θα αλλάξουμε στάση στο θέμα αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή