Κακοκαιρία Ελπίδα: Αυτοκριτική και αιχμές από Μητσοτάκη

Κακοκαιρία Ελπίδα: Αυτοκριτική και αιχμές από Μητσοτάκη

Εστίασε σε λάθη και παραλείψεις της «Αττικής Οδού» και της Περιφέρειας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκριτική αλλά και σαφείς αιχμές κατά της «Αττικής Οδού» και της Περιφέρειας Αττικής είχε η χθεσινή τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας που άφησε πλήθος προβλημάτων σε όλο το λεκανοπέδιο. «Υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες οι οποίες πρέπει να διορθωθούν», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας «μια προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό». Για το συγκεκριμένο θέμα ο πρωθυπουργός ήταν σαφής, επιρρίπτοντας ευθύνες στην εταιρεία. «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά, μια φράση που αφήνει πολλά περιθώρια για αυστηρές κυρώσεις στην επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ιδιωτικοί φορείς που διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις «να μπορούν να κρατούν τον δρόμο ευθύνης τους ανοιχτό», όπως έγινε στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας. Ακολούθως αναφέρθηκε στην απόφαση να δοθούν αμέσως 2.000 ευρώ στους οδηγούς οι οποίοι δοκιμάστηκαν και «όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υποδομών, αποζημίωση θα υπάρξει και για όσους ταξίδεψαν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ταλαιπωρήθηκαν άδικα».

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι υπήρξε έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο.

Καλύτερη οργάνωση

Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ευρύτερη εικόνα, κάνοντας αυτοκριτική για την κυβέρνησή του, αλλά και κριτική στην Περιφέρεια Αττικής. Ο πρωθυπουργός εστίασε στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των φορέων, λέγοντας πως τέτοια φαινόμενα απαιτούν «πρωτίστως τον συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων: κράτος, αυτοδιοίκηση, περιφέρεια, δήμοι και ιδιώτες». Σε αυτό το πλαίσιο προανήγγειλε αλλαγές «σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να έχουμε επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους με πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα στον ίδιο χώρο, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας, καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών».

Οσον αφορά την Περιφέρεια Αττικής, οι αιχμές ήταν σαφείς, λέγοντας πως προβλήματα δεν υπήρξαν μόνο στην Αττική Οδό, αλλά και «σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είναι σαφές ότι και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πρέπει να εξετάσουμε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τους σχεδιασμούς μας». Τέλος, αναφερόμενος στο νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης είπε πως δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίζει ακριβώς τέτοια φαινόμενα. «Εγώ θα εξακολουθώ να στηρίζω αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του. Και φροντίζοντας η λειτουργία του υπουργείου να γίνει αποτελεσματικότερη με την καλύτερη συνεργασία όλων των άλλων υπουργείων», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή