Πρόταση μομφής: Κόντρα Τασούλα – ΚΙΝΑΛ για το αίτημα σύγκλησης της Κ.Ο.

Πρόταση μομφής: Κόντρα Τασούλα – ΚΙΝΑΛ για το αίτημα σύγκλησης της Κ.Ο.

Το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική» απόφαση του κ. Τασούλα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμαρτυρία του για τη μη παραχώρηση αίθουσας του κοινοβουλίου την Κυριακή το μεσημέρι, προκειμένου να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε – στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ – ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Το Κίνημα Αλλαγής είχε προγραμματίσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, με θέμα την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την Κυριακή, 30/01/2022, στις 12:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας απάντησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η Κ.Ο. του κόμματος, την ίδια στιγμή που αρχίζουν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων, κατά τη διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας.

Όπως είπε, στην περίπτωση που παραχωρήθηκε αίθουσα, για συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή άρχιζε πριν την έναρξη νομοθετικής διαδικασίας στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας τόνισε ότι θεωρεί πως η ταυτόχρονη διαδικασία είναι προβληματική, για τη βαρύτητα της διαδικασίας (συζήτησης πρότασης δυσπιστίας) και η πρακτική αυτή πρέπει να λυθεί στη διάσκεψη των προέδρων.

Σημείωσε, δε, ότι πρέπει να διαφυλαχθεί μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου όπως είναι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας.

ΚΙΝΑΛ: Αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική η απόφαση του προέδρου της Βουλής

Με ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική» απόφαση του κ. Τασούλα, τονίζοντας πως «ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής».

Κάλεσε, δε, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση «σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις».

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ:

«Με μια θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση, ο Πρόεδρος της Βουλής απαγορεύει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ να συνεδριάσει στη Βουλή την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ποτέ ξανά δεν αρνήθηκε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου σε κοινοβουλευτική ομάδα να συνεδριάσει εντός της Βουλής!

Επτά ώρες μετά την έγκριση του σχετικού αιτήματος, o κ. Τασούλας έκρινε ότι μπορεί, αιφνίδια και χωρίς αιτιολογία, να αρνηθεί στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας να συνεδριάσει ελεύθερα. Και το έπραξε, ομολογώντας ότι η επιλογή του αυτή δεν στηρίζεται σε καμία σχετική απαγορευτική διάταξη του Κανονισμού της Βουλής! Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα της Γερουσίας.

Σε αυτήν την πρωτοφανή μεθόδευση, με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, καλούμε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν θέση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή