Aπάντηση ΚΙΝΑΛ στις επικρίσεις

Aπάντηση ΚΙΝΑΛ στις επικρίσεις

Η διαδικασία στη Βουλή συνιστά την πρώτη άσκηση ισορροπίας για την παράταξη και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς γίνεται το ΚΙΝΑΛ να στηρίζει την πρόταση μομφής, αλλά να λέει “όχι” σε εκλογές;», διερωτήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, με διαφορά λίγων λεπτών, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Η υπεύθυνη στάση μας ενοχλεί και τους δύο», απάντησε η Χαρ. Τρικούπη. Ο παραπάνω «διάλογος» επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία που ολοκληρώνεται αύριο στη Βουλή, πέρα από την ουσία της, συνιστά και την πρώτη άσκηση ισορροπίας για την παράταξη και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο υπό διαμόρφωση πολιτικό τοπίο.

Το σκηνικό, ασφαλώς, δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε απροσδόκητο για το ΚΙΝΑΛ. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εφάρμοσαν την τακτική της «συμπίεσης» ουκ ολίγες φορές και με τη Φώφη Γεννηματά στην ηγεσία, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι στην αυριανή συζήτηση των αρχηγών στην ίδια θέση θα βρεθεί και ο Μιχάλης Κατρίνης, απόντος του κ. Ανδρουλάκη. Το ζητούμενο για τη νέα ηγεσία, συνεπώς, είναι να παγιώσει μια στρατηγική «αντισωμάτων» απέναντι σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, δεδομένου ότι το σκηνικό δεν θα αλλάξει έως τις πρώτες κάλπες.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι διαθέτουν δύο ισχυρά όπλα στη φαρέτρα τους. Το πρώτο είναι η «προγραμματική αντιπολίτευση», που θα αποτελέσει οδηγό και στην παρούσα μάχη. Βλέπουν, δηλαδή, την πρόταση δυσπιστίας ως πεδίο ευκαιρίας για ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων, την ώρα που, όπως προβλέπουν, «οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας θα επιδοθούν σε μια ακόμη τοξική μονομαχία». Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι τοποθετήσεις στη Βουλή, ενώ στο ίδιο αφήγημα «ακουμπούν» και οι αποστάσεις από το αίτημα Τσίπρα για εκλογές εν μέσω πανδημικής έξαρσης.

Το δεύτερο είναι τα δημοσκοπικά δεδομένα. Οι μετρήσεις φέρνουν το ΚΙΝΑΛ σε μια σαφώς πιο ισχυρή θέση συγκριτικά με πριν από ένα εξάμηνο. Αλλωστε, εσωκομματικά εκεί αποδίδεται ευρύτερα η κλιμακούμενη διπλή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αλλά και ειδικότερα η κίνηση του κ. Τσίπρα να αναλάβει τα αντιπολιτευτικά ηνία με την πρόταση δυσπιστίας, σε συνάρτηση –όπως λέγεται– και «με το ασφυκτικό εσωκομματικό πρέσινγκ που δέχεται». Εκτιμάται, εν ολίγοις, ότι η αυξανόμενη εκατέρωθεν πίεση αποτελεί και μια επιβεβαίωση ότι το ΚΙΝΑΛ παγιώνεται ως «ισχυρός παίκτης» στο πολιτικό σκηνικό.

Με τα τωρινά δεδομένα, συνεπώς, η στάση του ΚΙΝΑΛ στη μάχη της πρότασης μομφής περιγράφεται ως «μονόδρομος» στη Χαρ. Τρικούπη, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να εκπέμψει ίχνη παρέκκλισης από την αυτόνομη πορεία της. Από την άλλη πλευρά, το μόνο βέβαιο είναι ότι πρόκειται μόνο για την πρώτη πράξη ενός έργου που δεν θα είναι βραχύ. Και όπως προειδοποιούσε έμπειρο στέλεχος στην «Κ», «θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στη διατύπωση των θέσεων», υπό το άγρυπνο βλέμμα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον έως «την πρώτη πραγματική δημοσκόπηση της απλής αναλογικής», όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Ανδρουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή