Πρόταση δυσπιστίας με το βλέμμα σε φθινοπωρινές κάλπες

Πρόταση δυσπιστίας με το βλέμμα σε φθινοπωρινές κάλπες

Η κεφαλαιοποίηση της οργής του κόσμου και η διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και μετά

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεφαλαιοποίηση της οργής του κόσμου και η διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει ο Αλέξης Τσίπρας από τη συζήτηση του προϋπολογισμού και μετά. Σε συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, όλοι είχαν συμφωνήσει πως η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας παράλληλα με την ψήφιση του κορυφαίου νομοσχεδίου απλώς θα έκαιγε το βασικό κοινοβουλευτικό όπλο που έχει στα χέρια της κάθε αξιωματική αντιπολίτευση. Το αίτημα για εκλογές άνοιξε έναν νέο κύκλο αντιπολιτευτικής τακτικής σε προεκλογικούς πλέον ρυθμούς. Το τριήμερο της κακοκαιρίας θεωρήθηκε στην Κουμουνδούρου πως είναι η καμπή που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ. «Oλες οι κρίσεις είναι μαζεμένες, αν δεν γίνει τώρα, πότε;». Με αυτό το μότο το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας το πρωί της Πέμπτης έδωσε το πράσινο φως στον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Η διαχείριση της κακοκαιρίας αναμφισβήτητα «έσπρωξε» τα γεγονότα. Από τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, η «Κ» είχε δημοσιεύσει στις 26 Δεκεμβρίου πως ακόμα και μέσα στην άνοιξη ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να στριμώξει την πλειοψηφία κοινοβουλευτικά και να την αμφισβητήσει. Τελικά τα πράγματα έτρεξαν πιο γρήγορα και την Τετάρτη που πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο επικοινώνησε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η Oλγα Γεροβασίλη, ζητώντας της να προετοιμάσει το έδαφος στην κοινοβουλευτική ομάδα. Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Μιχάλης Καλογήρου φέρεται επίσης να ενημερώθηκαν. Την Πέμπτη οι βουλευτές γνωρίζοντας πως θα συνεδριάσει η Κ.Ο. ήταν έτοιμοι να βρεθούν στην αίθουσα της Γερουσίας. Τελικά κατέβηκαν έναν όροφο πιο κάτω για να ακούσουν τη «βόμβα» που θα πετούσε ο πρόεδρός τους στην ολομέλεια.

Η χιονόπτωση, η πανδημία, η ακρίβεια και τα ζητήματα δημοκρατίας είναι τα τέσσερα «πιόνια» που κινεί ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να πλήξει την κυβέρνηση στην πιο δύσκολη στιγμή της και να ακουμπήσει στο συναίσθημα της κοινωνίας. Από τη Δευτέρα η στοχοποίηση του πρωθυπουργού θα ανέβει ακόμα ένα επίπεδο, καθώς αρκετά είναι τα στελέχη που περιμένουν πριν από το καλοκαίρι να προχωρήσει σε έναν νέο ανασχηματισμό.

Πρώτο «θύμα», λένε, θα είναι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μετατρέποντας την «κίτρινη κάρτα» που του έχει δοθεί σε «κόκκινη». Και αν την Κυριακή το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να τον υπερασπιστεί στη Βουλή, αυτά που θα πει ή δεν θα πει ο πρωθυπουργός θα καταγραφούν με κάθε λεπτομέρεια στα αρχεία της Κουμουνδούρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή.

Η χιονόπτωση, η πανδημία, η ακρίβεια και τα ζητήματα δημοκρατίας είναι τα τέσσερα θέματα στα οποία επενδύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το «ναυάγιο στα χιόνια», στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως οι επιτελείς του Μαξίμου τρέμουν στην ιδέα να ξαναπεράσουν τον Αύγουστο του 2021 με τις καταστροφικές πυρκαγιές. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προδικάζουν πως όλες οι κινήσεις του Μαξίμου θα πραγματοποιούνται κάτω από ένα καθεστώς πίεσης. Είναι γεγονός πως ο προγραμματισμός στην Κουμουνδούρου –συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης δυσπιστίας– δεν γίνεται με βάση τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, αλλά με το ενδεχόμενο το φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει να πάει σε πρόωρες κάλπες.

O Nίκος Ανδρουλάκης

Oσον αφορά τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, το «ναι» που θα πουν στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την αφορμή για να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα που θα βάζει συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης του αντιπολιτευτικού μετώπου: «Επιθυμούν ή όχι οι προοδευτικές δυνάμεις να φύγει από την εξουσία η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;». Το πρέσινγκ ειδικά προς το ΚΙΝΑΛ ξεκινάει από αύριο κιόλας. O Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα συμμετέχει στην κόντρα, το δίπολο Μητσοτάκης – Τσίπρας θα μονοπωλήσει τη συζήτηση και το ερώτημα που θα μπαίνει συνεχώς προς τον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη είναι γιατί δεν επιθυμεί πρόωρες κάλπες.

«Αν η εικόνα της πανδημίας τον άλλο μήνα καλυτερέψει θα ζητήσει εκλογές;» σχολιάζουν δηκτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως πρωθυπουργός είναι φανερό ότι δεν θέλει να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για αυτό άλλωστε και η συσπείρωση που θα πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την τριήμερη διαδικασία είναι το τελευταίο που τον απασχολεί αυτή τη στιγμή.

Το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι να καταλαγιάσει και το κύμα εσωστρέφειας που απειλεί να πνίξει το κόμμα, με αφορμή τον τρόπο εκλογής του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτό που ζητεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια καλή δημοσκοπική ανάσα, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο. Με αυτόν τον τρόπο θα δείξει στην αριστερή του πτέρυγα πως η επιστροφή στην εξουσία δεν μπορεί να γίνει πράξη με τον ΣΥΡΙΖΑ διχοτομημένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή