Τασούλας: «Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η βουλή, ούτε η χώρα» – Μετωπική με Ραγκούση μετά το επεισόδιο με Πολάκη

Τασούλας: «Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η βουλή, ούτε η χώρα» – Μετωπική με Ραγκούση μετά το επεισόδιο με Πολάκη

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα έντασης, μετά το χθεσινό πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρόεδρο Κώστα Τασούλα να μιλά για «αποκαρδιωτική εικόνα» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, να επιτίθεται με σφοδρότητα και οξείς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι όλα άρχισαν χθες βράδυ επειδή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να τηρήσει τον Κανονισμό και να μιλήσει σχετικά με το υπό συζήτηση νομοθέτημα του υπ. Ανάπτυξης, εκφωνούσε μονοθεματική –για την υπόθεση Novartis– ομιλία υψηλών καταγγελτικών τόνων.

Ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Χαρ. Αθανασίου, αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση, αφού παρά τις προειδοποιήσεις του αλλά και το κλείσιμο των μικροφώνων δεν έπεισε τον κ. Πολάκη να λειτουργήσει βάσει του Κανονισμού. Ακόμα και με κλειστά μικρόφωνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ομιλία του, ενώ και κατά τη διάρκεια της μισάωρης διακοπής παρέμενε όρθιος στο βήμα.

Ο έτερος των αντιπροέδρων, Αθ. Μπούρας, ανακοίνωσε τελικά από την έδρα την οριστική για χθες διακοπή της συνεδρίασης και μετέφερε τη θέση του προέδρου του Σώματος, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μεταβάλει το Κοινοβούλιο σε χώρο φτηνού ακτιβισμού και κατάληψης διασύροντάς το. Για «πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη εκτροπή εις βάρος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως καταληψίας»

Λαμβάνοντας σήμερα το πρωί τον λόγο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «αποκαρδιωτική συνεδρίαση», αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό.

«Η βουλή δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέρος όπου παίρνουμε το λόγο για να πούμε ό,τι θέλουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Υπάρχει συνταγματική ελευθερία, πουθενά δεν υπάρχει το απεριόριστο, αλλά το απεριόριστο έχει σχέση με την ελευθερία και όχι με την ανοργάνωτη συζήτηση. Ο κανονισμός μας προφυλάσσει από τα να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων. Η τελική ευθύνη για τις συζητήσεις είναι του προεδρείου, το οποίο είναι υπερκομματικό και οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται», ανέφερε και ο Τασούλας συνεχίζοντας:

«Χθες το προεδρείο αφαίρεσε το λόγο από τον κύριο Πολάκη. Δικαιούται ο καθένας να έχει άποψη, αλλά το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο. Ο κ.Πολάκης αντί να καταφύγει στα κοινοβουλευτικά μέτρα έκατσε όρθιος σε αυτό το ιερό βήμα και παρεμπόδισε τη συνέχεια της συζητήσεως. Υπάρχουν δύο μέτρα, η αφαίρεση του λόγου από τον κ. Πολάκη και αυτό που έκανε ο κ. Πολάκης και πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους επόμενους 23 βουλευτές».

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να λυθεί το θέμα είτε με συνέχιση του διαλόγου και την υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης είτε με κατάθεση παρεμπιπτόντως ζητήματος είτε με το θέμα να οδηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Από δω και πέρα όταν αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει, μπορεί να το πει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικείται να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής». 

Σφοδρά πυρά Ραγκούση

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε «αντισυνταγματική, πραξικοπηματική ενέργεια του προεδρεύοντος να διακόψει την ομιλία του βουλευτή Παύλου Πολάκη» τονίζοντας παράλληλα πως «ο κ. Πολάκης δεν διέκοψε την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης».

Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο για καταπάτηση του Συντάγματος και για πρακτικές «της παλιάς δεξιάς». «Έχετε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και τα όρια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά τόσο ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει τι σημαίνει δεξιά , τι σημαίνει Novartis τι σημαίνει το σκάνδαλο του κουκουλώματος που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη σε αυτό τον τόπο», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους. 

«Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η βουλή, ούτε η χώρα»

Ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Γιάννη Ραγκούση λέγοντας: «Πρώτον με το ζόρι να προκληθεί κόλαση, δεν προκαλείται. Η κόλαση δεν θα έρθει ούτε με σκληρές βαριές σκληρές του παρελθόντος. Σήμερα η χώρα και το κοινοβούλιο διοικούνται δημοκρατικά και ελεύθερα και δεν θα μετατρέψουμε ούτε τη χώρα ούτε το κοινοβούλιο σε κάτι τριτοκοσμικό. Με το ζόρι κόλαση δεν θα γίνει ούτε η Βουλή, ούτε η χώρα.

Δεν μπορώ να επικαλεστώ πομπώδεις εκφράσεις. Υπάρχει η αφαίρεση του λόγου, υπάρχει η κατάληψη του βήματος της Βουλής. Ποιος σας είπε κύριε Πολάκη ότι η κατάληψη του βήματος της Βουλής είναι μία πράξη που δεν σταματά τρομοκρατία, προσβολή του Συντάγματος. Για φανταστείτε να αρχίσαμε να λέμε και εμείς τα ίδια; Εκεί θα πάμε; Είναι πανεύκολο να αρχίσει αυτή η διαδικασία. Θα ακουστούν όλοι εδώ Δεν θα κλείσει το μικρόφωνο. Χθες έκλεισε με απόφαση του προεδρείου. Η άμυνα δεν είναι η κατάληψη του βήματος, προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι τρομοκρατική. Το πολύ να βραχνιάσετε, κόλαση την Βουλή δεν θα την κάνετε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή