Nέα στρατηγική N.Δ. έναντι του ΚΙΝΑΛ

Nέα στρατηγική N.Δ. έναντι του ΚΙΝΑΛ

Εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που φαινόταν αρχικά παίρνει πλέον η σχέση κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ.

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντελώς διαφορετική τροπή από αυτή που φαινόταν αρχικά παίρνει πλέον η σχέση κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ. Οπως εδώ και μέρες έχει γράψει η «Κ», και επιβεβαιώθηκε από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις από την πρόταση δυσπιστίας και μετά, η κυβέρνηση θα στριμώχνει με κάθε ευκαιρία το Κίνημα Αλλαγής ώστε να παίρνει θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα. Με αυτή τη στρατηγική, είτε το ΚΙΝΑΛ θα ταυτίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα φαίνεται πως σύρεται πίσω από τις θέσεις της αξ. αντιπολίτευσης είτε θα παίρνει αποστάσεις και θα βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της Ν.Δ. Ο,τι και από τα δύο εάν συμβεί, η κυβέρνηση μπορεί να το αξιοποιήσει πολιτικά.

Στην πρώτη περίπτωση, που ο κ. Ανδρουλάκης ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε μένει πιο καθαρό το τοπίο στο Κέντρο, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της Ν.Δ. για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Στην περίπτωση που η Ν.Δ. καταφέρει να σύρει πιο κοντά της το ΚΙΝΑΛ, τότε αδυνατίζει το αφήγημα περί αυτόνομης πορείας και στην τελική ευθεία προς τις εκλογές η κυβέρνηση θα μπορεί να θέσει πιο ξεκάθαρα το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πρώτο σενάριο.

«Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τους κανόνες του Κοινοβουλίου από την άλλη», αναφέρει η Πειραιώς.

Η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ μετά το νέο σόου Πολάκη στη Βουλή, με την οποία κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., προκάλεσε την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας. «Απέναντι σε ένα πρωτοφανές περιστατικό όπως το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) δεν μπορεί κανείς να κρατά ίσες αποστάσεις. Δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον Πολάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και τους κανόνες της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλίου από την άλλη. Γιατί ίσες αποστάσεις στην περίπτωση αυτή σημαίνουν ταύτιση με τον Πολακισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι βλαπτικό για τη Δημοκρατία. Πράγμα που θα έπρεπε να έχουν αντιληφθεί πολύ καλύτερα ιδίως όσοι έχουν εμπειρία στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει σε ανακοίνωση η Ν.Δ. και καταλήγει: «Το ΚΙΝΑΛ, απέναντι σε μια καθαρά αντιθεσμική συμπεριφορά, επέλεξε τον ρόλο του “επιτήδειου ουδέτερου”. Ο κομματικός μικροϋπολογισμός υπερισχύει της θεσμικής υπευθυνότητας». Είναι σαφές πως οποιοδήποτε κενό αφήνει το ΚΙΝΑΛ, η Ν.Δ. θα το αναδεικνύει με πολύ σαφή τρόπο, απευθυνόμενη τελικά στους ίδιους τους κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι εσχάτως φαίνεται να παρακολουθούν τον κ. Ανδρουλάκη, όπως έδειξε η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, η πίεση προς το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση ασκήθηκε τις τελευταίες ημέρες και μέσω της υπόθεσης Νοvartis. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Αδ. Γεωργιάδη στη Βουλή που, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε πως «μας αδίκησες, αλλά δυστυχώς σε αδικεί το ίδιο σου το κόμμα» και πρόσθεσε: «Πού είναι ο κ. Ανδρουλάκης για τη Novartis; Ούτε μία δήλωση για τη Novartis ο κ. Ανδρουλάκης». Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου επιθεώρησε σειρά έργων. Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η Ελλάδα αλλάζει πίστα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η επόμενη δεκαετία θα είναι μία δεκαετία στην οποία η Ελλάδα θα κάνει πολύ μεγάλα άλματα στο μέλλον».

Ψυχροπολεμικό κλίμα με Βενιζέλο

Οι σχέσεις κυβέρνησης και Ευάγγελου Βενιζέλου πλέον κινούνται σε τροχιά πλήρους αποδρομής. Τούτο έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς το 2019 υπήρξε ένα συμπαγές «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» το οποίο φαίνεται πλέον να διασπάται. Ολα ξεκίνησαν από την αρχική κριτική του κ. Βενιζέλου πως ο πρωθυπουργός δεν χειρίστηκε το θέμα της Novartis θεσμικά και δεν ανέφερε τα ονόματα όλων όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Η αναφορά του κ. Οικονόμου πως ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος άλλων κομμάτων» και «είναι ζήτημα του κ. Ανδρουλάκη πώς θα χειριστεί απέναντι στον κ. Τσίπρα το ζήτημα των στελεχών του δικού του κόμματος», όχι μόνο δεν κάλυψε τον κ. Βενιζέλο, αλλά έφερε ακόμη πιο σφοδρή αντίδραση. Μεταξύ άλλων, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ανέφερε πως δεν έχει εκχωρήσει την πολιτική και ηθική εκπροσώπησή του σε κανέναν, εμμένοντας στη θέση του. Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν χθες πως «ο θεσμικός και ακριβοδίκαιος κ. Βενιζέλος ζητάει την πολιτική κάλυψη του πρωθυπουργού, αλλά δεν ζητάει τα ρέστα από το ΚΙΝΑΛ για τη χλιαρή ανακοίνωση για το show Πολάκη στη Βουλή για το ίδιο θέμα», καταλήγοντας πως «οποιαδήποτε κάλυψη στον τοξικό Πολάκη ισοδυναμεί με ταύτιση με τον τοξικό ΣΥΡΙΖΑ».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή