Υπόθεση Novartis: Η πράξη αρχειοθέτησης για τον Αδ. Γεωργιάδη

Υπόθεση Novartis: Η πράξη αρχειοθέτησης για τον Αδ. Γεωργιάδη

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν» η αντιπαράθεση που ξέσπασε, με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στη Βουλή η πράξη αρχειοθέτησης της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ανοίξει κατά του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωδινεν όρος και έτεκε μυν» η αντιπαράθεση που ξέσπασε, με αφορμή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κατατεθεί στη Βουλή η πράξη αρχειοθέτησης της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε ανοίξει κατά του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στην υπόθεση Novartis. O ίδιος ο κ. Γεωργιάδης ήταν έτοιμος να καταθέσει τη Δευτέρα το βράδυ, όπως εξήγησε την Τρίτη από το βήμα της Βουλής, το σχετικό έγγραφο, αλλά τον «πρόλαβε» ο Παύλος Πολάκης. Είναι πολύ αμφίβολο αν η Βουλή θα μπορούσε να λάβει γνώση με άλλον τρόπο, πλην μιας αυτοβούλου κατάθεσης από τον κ. Γεωργιάδη, καθώς στο σχετικό έγγραφο περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα του ιδίου και πολλών άλλων προσώπων.

Στην προκαταρκτική εξέταση κατά του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη για παθητική δωροδοκία κατά την άσκηση των καθηκόντων και ξέπλυμα, εξετάστηκε αν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των αδικημάτων παθητικής δωροδοκίας και ξεπλύματος, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014, με 2,14 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα:

1. Την εξόφληση των 65 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το Δημόσιο στη Novartis ταχύτερα απ’ ό,τι πλήρωνε άλλες εταιρείες φαρμάκου.

2. Την τιμολόγηση φαρμάκων της Novartis.

Τα στοιχεία και τα επιχειρήματα με βάση τα οποία ο οικονομικός εισαγγελέας έθεσε την έρευνα για τον υπουργό Ανάπτυξης στο αρχείο.

3. Την ταχύτερη έγκριση αποζημίωσης των φαρμάκων της Novartis.

Ο προσδιορισμός του ύψους των ποσών που ερευνήθηκαν ως «ανταπόδοση» σε αποφάσεις του υπουργού «προέκυψε» από την προστατευόμενη μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση».

Από τις τιμές που ζητήθηκαν συνολικά, άλλα σκευάσματα τιμολογήθηκαν υψηλότερα από εκείνο που ζητούσε η Novartis και άλλα χαμηλότερα. Η εταιρεία, μάλιστα, έκανε ενστάσεις εναντίον τιμών που της δόθηκαν, αλλά δεν διαπιστώνεται ευνοϊκή μεταχείριση, δεν διαπιστώθηκε δηλαδή διαφοροποίηση ούτε ως προς την ποσότητα (αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων, ποσοστό αύξησης) αλλά ούτε ως προς τη διαδικασία (αποδοχή αιτηθεισών αυξήσεων, αποδοχή ενστάσεων). Υπήρχαν εταιρείες που ποσοστιαία εξοφλήθηκαν σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τη Novartis (Abbot 100%, Roche 79%, Genesis Pharma 65%, Pfizer 59%, Novartis 58%), τα δε χρήματα που δόθηκαν στη Novartis επί Γεωργιάδη το 2013 ήταν όσα είχαν δοθεί και πριν από αυτόν.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Αδωνις Γεωργιάδης εκδίδει απόφαση με την οποία, με βάση δική του υπουργική τροπολογία του Φεβρουαρίου, απαιτείται για να αποζημιωθεί ένα φάρμακο να αποζημιώνεται στα 2/3 των τιμών των χωρών της Ε.Ε. ή τουλάχιστον σε 12 χώρες, κάτι που δεν ίσχυε πριν και έβλαπτε τη Novartis. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να επιχειρηθεί να συνδεθεί η πράξη δωροδοκίας με τη συγκεκριμένη ενέργεια συγκρούεται ευθέως με τη λογική. Σε κάθε περίπτωση, ο Αδ. Γεωργιάδης ή αν έχει δωροδοκηθεί είναι άτομο χαρακτηριστικής κουφότητας που δεν αντιλαμβάνεται τι πράττει και γιατί το πράττει ή είναι αμέτοχος δωροδοκίας», καταλήγει ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης στην από 24.1.2022 πράξη αρχειοθέτησής του.

Παρά την τροπολογία του υπουργού, η σχετική επιτροπή, που συνεδρίασε κυρίως επί του διαδόχου του, παρέλειψε να εφαρμόσει τα νέα κριτήρια, με αποτέλεσμα αυτά να εφαρμοσθούν μετά τον Ιανουάριο του 2015, αναδρομικά. Ενα διαφημιστικό γραφείο που έκοβε εικονικά τιμολόγια και εισέπραττε από τη Novartis αμοιβή για καταχωρίσεις σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες δεν αποδείχθηκε ότι συνδέεται με τον Αδ. Γεωργιάδη. Ο έλεγχος σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα επεκτάθηκε στο σύνολο των λογαριασμών και των εταιρειών του Αδ. Γεωργιάδη ακόμα και για ποσά που κατατέθηκαν από συγγενικά του πρόσωπα με μετρητά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών στις οποίες συμμετείχε, χωρίς να προκύψουν εις βάρος του στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή