Γιάννης Οικονόμου: Ανυπόστατοι και ψευδείς οι ισχυρισμοί Ερντογάν

Γιάννης Οικονόμου: Ανυπόστατοι και ψευδείς οι ισχυρισμοί Ερντογάν

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τελείως ανυπόστατους και ψευδείς», αποκάλεσε του ισχυρισμούς Ερντογάν για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού», είπε, σημειώνοντας ότι «η χώρα μας έχει αποδείξει με διασώσεις ανθρώπων στον Έβρο και το Αιγαίο ότι είναι κράτος δικαίου, ότι σέβεται τον ανθρωπισμό και ασκεί αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

Πρόσθεσε εμφατικά ότι «η προπαγάνδα και οι ψευδείς ισχυρισμοί δεν θα κρύψουν την επιδίωξη της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό».

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος προχώρησε σε νέες ακραίες τοποθετήσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της Ελλάδας.

Επαναφέροντας στο προσκήνιο τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων καθώς και τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της Ελλάδας, ότι ευθύνεται για τον θάνατο 12 μεταναστών στον Έβρο, ο κ. Ερντογάν σημείωσε: «Το να αφήσουν και να παρακολουθούν τον θάνατο 12 ανθρώπων δεν είναι κάτι που μπορεί να χωνέψει κάποιος. Όμως δεν ζούμε αυτή την στάση της Ελλάδας την οποία την έχουμε συνηθίσει. Υπήρξαν μέχρι σήμερα, τόσοι άνθρωποι που τους τρύπησαν τα φουσκωτά και οδηγήθηκαν στον θάνατο». Διαβάστε αναλυτικά

ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Οικονόμου, αναφερθείς στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είπε ότι «προχωράμε γοργά και αποφασιστικά στην υλοποίηση του σχεδίου με την μείωση των φόρων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «τώρα υπερκαλύπτουμε τη δέσμευση μας για συνολική ελάφρυνση κατά 30%».

Δολοφονία Άλκη

Τη θλίψη της ελληνικής κυβέρνησης για το θάνατο του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, εκφράζοντας ταυτοχρόνως και τα συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση με τους συνδέσμους οπαδών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι έχουν ήδη αναληφθεί θεσμικές πρωτοβουλίες και πως «ό,τι παραπάνω χρειαστεί να γίνει, θα γίνει». «Δεν θα συμβιβαστούμε ούτε θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι γενικότερο και αφορά και στη νεανική παραβατικότητα.

Εμβολιασμοί

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, είπε ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί συνολικά 19,460.000 δόσεις και ειδικότερα το 74% των πολιτών στον γενικό πληθυσμό και το 83% στον ενήλικο πληθυσμό είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Γνωστοποίησε επίσης ότι το εμβόλιο της Novavax θα φτάσει στην Ελλάδα στις 21 Φεβρουαρίου (αρχικά  160.000 δόσεις), ενώ έως το Μάρτιο θα λάβουμε συνολικά 470.000 δόσεις. Σημείωσε δε ότι θα δημιουργηθούν νέα εμβολιαστικά κέντρα για τη χορήγηση του εν λόγω σκευάσματος.

Υπενθύμισε ότι στις 7 Φεβρουαρίου δεν θα θεωρούνται εμβολιασμένοι όσοι έχουν συμπληρώσει 7μηνο από τις 2 δόσεις.

Αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας το πολιτικό κλίμα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ακραία πόλωση και διχασμό», ενώ επικαλούμενος δήλωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «λογική  άλωσης της δικαιοσύνης και του κράτους».

«Είναι συνολική αντίληψη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «μας χωρίζει άβυσσος, δεν θα παίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στο ταμπλό του διχασμού».

Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

«Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής τέμνονται. Για αυτό και αυξάνονται, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Δεκεμβρίου 2021, οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που ξεκινά τον Απρίλιο. Θα έχει ωστόσο αναδρομική ισχύ από 1.12.2021 και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31.12.2023», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο νέος κύκλος περιλαμβάνει επιπλέον επιδότηση με κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και -για πρώτη φορά- για νέους έως 29 ετών, καθώς και ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε νησιά». 

Ανάμεσα στ’ άλλα προβλέπεται:

-Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο κύκλο. 

-Τα ‘Ατομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον 1.000 ευρώ. Οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, αντι συνολικά 1.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Οι νέοι έως 29 ετών θα λαμβάνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. 

-Το ποσοστό επιδότησης σε φυσικά πρόσωπα, για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

-Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα. 

-Ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μια εταιρεία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά.

-Εταιρείες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρείες θα μπορούν να επιδοτηθούν πλέον και για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα νησιά, καθώς η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ενισχύεται με επιπλέον 4.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο σε όλα τα νησιά της χώρας.

Μείωση της ανεργίας

«Η κυβέρνηση πορεύεται με γνώμονα την αρχή ότι η εργασία είναι θεμέλιο για την ανθρώπινη προκοπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 στο 12,7%, από 17,3% που ήταν το Καλοκαίρι του 2019. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της φορολογικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής μας πολιτικής. Οφείλεται στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την απλούστευση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, την εργασιακή και τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, που εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», είπε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή