Βουλή: «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ σε έργα ανασυγκρότησης για το Μάτι

Βουλή: «Όχι» του ΣΥΡΙΖΑ σε έργα ανασυγκρότησης για το Μάτι

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, προβλέπει έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης Μνημονίου με την Κυπριακή Δημοκρατία για χρήση δωρεάς προς ανέγερση 100 κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Σημειώνεται πως το Μνημόνιο Συνεργασίας Αθηνών-Λευκωσίας, προβλέπει έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές της ανατολικής Αττικής, τα οποία χρηματοδοτεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, το μνημόνιο υπεγράφη στην Αθήνα την 19η Οκτωβρίου 2021, και σκοπός του είναι η συνεργασία των μερών, για την υλοποίηση έργων υποδομής (ανέγερση συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών και αναβάθμιση του ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής) στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ επί του νομοσχεδίου, το κόστος των εν λόγω έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση δε των προγραμμάτων θα γίνει με συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά το ποσό των 10 εκατ. ευρώ και με το ποσό των 973,3 χιλ. ευρώ περίπου από δωρεές ιδιωτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Σύμβαση ντροπιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί της κύρωσης Μνημονίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κοινωνική Αλληλεγγύη Θεανώ Φωτίου τόνισε πως οι 100 κατοικίες στο Μάτι είναι προεκλογικό κόλπο της ΝΔ, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν.

Όπως είπε, «τον Ιούνιο του 2019 συμφωνήθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας για δωρεά 10 εκ. ευρώ που θα χρησιμοποιούταν για ανέγερση Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική. Μάλιστα το Κατάρ είχε υποσχεθεί πολλά εκατομμύρια για τον ίδιο σκοπό. Ο π/υ ανέγερσης και εξοπλισμού ήταν 18 + 25 εκ. €, με πρόβλεψη σύγχρονα τμήματα, μεταξύ των οποίων 8 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης  Φροντίδας. Την αξιοποίηση της δωρεάς για νοσοκομειακές υποδομές είχε αναφέρει και ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο στις 30 Ιουλίου 2019, στην Κύπρο. Σήμερα, στο μνημόνιο, αντί για νοσοκομείο, αναφέρονται 100 κοινωνικές κατοικίες για τους πυρόπληκτους σε 7 συγκροτήματα».

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Φωτίου πρόσθεσε πως «η κατάργηση του νοσοκομείου και η αντικατάστασή του από κοινωνικές κατοικίες έγινε προφανώς γιατί η ΝΔ δεν θέλει καμία ενίσχυση του ΕΣΥ. Αλλά και κανένα άλλο έργο δεν έχει προχωρήσει στο Μάτι, οι  δε νεκροί της τραγωδίας ανασύρονται κάθε φορά που το Επιτελικό Κράτος τα κάνει θάλασσα, όπως στις πυρκαγιές της Εύβοιας και στο χάος της Αττικής στον πρόσφατο χιονιά».

«Η ΝΔ ακύρωσε το ν. 4576, που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε χρόνο ρεκόρ, τον Μάιο του 2019, με ορισμό πλάτους δρόμων, ελεύθερη παραλία, ασφαλή ρυμοτομία, προσβάσεις, οριοθετημένα ρέματα, δασικό χάρτη κ.λ.π. Αντ’ αυτού ανέθεσε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο το 2019 στο ΤΕΕ, δήθεν για να είναι έτοιμο σύντομα, που όπως είπε ο κ. Ταγαράς, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι έτοιμο του χρόνου την άνοιξη. Μάλιστα, για το έργο αυτό δόθηκαν στο ΤΕΕ από τη ΝΔ 6,5 εκ. από τον Ειδικό Λογαριασμό της Βουλής των 37 εκ. που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Διαφωνούμε με τη μετατροπή του ΤΕΕ σε dealer που μοιράζει δουλειές στους μηχανικούς που εκπροσωπεί. Είναι βέβαιο ότι το Μάτι θα γίνει άλλη μία περίπτωση απευθείας αναθέσεων στους ημετέρους που σε 2,5 χρόνια πήραν έτσι 5,5 δις», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια, η πρόταση για κοινωνική κατοικία δεν είναι «κοινωνική ευαισθησία» για τους πυρόπληκτους, «είναι προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης για να κρύψει τις ολιγωρίες, τις χοντρές μπίζνες και τις πολιτικές σκοπιμότητες». 

«Οι 100 κατοικίες στο Μάτι είναι προεκλογικό κόλπο της ΝΔ, δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Η δε Σύμβαση που έρχεται προς κύρωση ντροπιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρέπει να αποσυρθεί», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κ. Τασούλας: Άψογη η διαχείριση του λογαριασμού για τους πυρόπληκτους

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, χαρακτήρισε άψογη τη διαχείριση του ειδικού λογαριασμού αρωγής πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, ο οποίος τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και διαχειρίζεται η Βουλή και οι υπουργοί Επικρατείας, Υποδομών και Οικονομικών.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Τασούλας είπε ότι, από τα περίπου 37 εκατ. ευρώ που υπήρχαν αρχικά στον λογαριασμό, σήμερα υπάρχουν περίπου 24,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 6,9 εκατ. ευρώ έως τις εκλογές του ‘19 και 7,5 εκατ. ευρώ μετά τις εκλογές του ‘19. Όπως σημείωσε, στον ειδικό λογαριασμό, στον οποίο συμμετέχει και η Βουλή, έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές για τις χρήσεις ‘18, ‘19 και ‘20, από τους οποίους βρέθηκε ότι τηρήθηκαν οι διαδικασίες, ενώ αναμένεται να ελεγχθεί και η χρήση του 2021. «Δεν αρκούμαστε στον εσωτερικό έλεγχο αλλά αποστέλλονται τα αποτελέσματα ελέγχου, και όλο το απολογιστικό υλικό, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο. Συνεπώς, η πλευρά της νομιμότητος είναι κατοχυρωμένη» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως νωρίτερα και ο παριστάμενος υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, είπε ότι από τις 18/7/2019 έχουν διατεθεί περίπου 821 χιλιάδες ευρώ για αμοιβή 11 μελετών που ανατέθηκαν στο (ή διά μέσου του) ΤΕΕ για την υλοποίηση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, περίπου 550 χιλιάδες ευρώ που κάλυψαν αποζημιώσεις αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπλήκτων και περίπου 6,2 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ανάγκης υλοποίησης της β’ φάσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου «που είναι το μεγάλο κόστος».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Ταγαράς εξήγησε ότι το υπό κύρωση μνημόνιο συνετάχθη μετά από συνεργασία της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και ότι υπήρξαν συνεννοήσεις με τους δημάρχους της περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή