Κυβέρνηση: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία

Κυβέρνηση: Σε πρώτο πλάνο η οικονομία

Μετά τη μείωση ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προχώρησε στη στήριξη των αγροτών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για την ενίσχυση των αγροτών, αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης για «φυγή προς τα εμπρός», με επίκεντρο τα προβλήματα των πολιτών. Ετσι, μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που διαπερνά οριζοντίως τη μεσαία τάξη και τις ενισχύσεις για την απορρόφηση των τεράστιων ανατιμήσεων στην ενέργεια που είχαν προηγηθεί, ήρθε η ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, ο οποίος χαρακτηρίστηκε, όχι τυχαία, στην επίσημη ανακοίνωση ως «ραχοκοκαλιά ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας». Πρόκειται για 7 νέα μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνολικά 600.000 αγρότες, έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών και τις οικογένειές τους. Συνολικά η κυβέρνηση το 2021 έχει διαθέσει 1 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου, που αποτελεί, εκτός των άλλων, διαχρονικά ένα σημαντικό βαρόμετρο για το εκλογικό αποτέλεσμα.  

Κοινωνικό πρόσημο

Οπως προειπώθηκε, τα μέτρα στήριξης των αγροτών δεν μπορούν να «διαβαστούν» μεμονωμένα. Αποτελούν κομμάτι της γενικότερης πολιτικής του Μαξίμου, που δίνει έμφαση στην οικονομία και η οποία από εδώ και στο εξής θα είναι σε πρώτο πλάνο, όπως φάνηκε και από την τελευταία ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο στόχος διπλός: αφενός να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., στο οποίο υπήρξαν αναπροσαρμογές λόγω πανδημίας, αφετέρου να στηριχτούν οι κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και η κλιματική αλλαγή.

Το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως, μέχρι την ολοκλήρωση της τετραετίας, προτεραιότητα παραμένει η στήριξη των ασθενεστέρων και της μεσαίας τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική πολιτική ξετυλίγεται σε πέντε άξονες:

1) Τα μόνιμα μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου μισθού και δράσεις αύξησης της απασχόλησης. 2) Βραχυπρόθεσμα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Το τελευταίο 4μηνο έχουν ληφθεί μέτρα συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ στα οποία προστέθηκαν άλλα 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, καλύπτοντας και τις επιχειρήσεις. 3) Μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τα οποία ξεπερνούν τα 43,8 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην αποκατάσταση των απωλειών εισοδημάτων. 4) Ο έλεγχος στη λειτουργία της αγοράς. 5) Διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους και η αξιοποίηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ήδη ενταχθεί 103 έργα, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διά-στημα, ανάλογα και το πόσο θα κρατήσει η ενεργειακή κρίση για την οποία οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες, να έχουμε και άλλες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στον ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου αυτό που εκπέμπουν είναι πως οι πολιτικές της κυβέρνησης στοχεύουν κυρίως στα μεσαία και λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, με μέτρα όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η κατάργηση –για μία διετία– της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η επέκταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε κλάδους της οικονομίας, ενώ η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή