Διαμαρτυρία Πατριαρχείου για Σουμελά

Διαμαρτυρία Πατριαρχείου για Σουμελά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις εικόνες βεβήλωσης των χώρων της Μονής Παναγίας Σουμελά από τα μέλη τουρκικού μουσικού συγκροτήματος απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νούρι Ερσόι, που φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της μονής, η οποία σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Σε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γίνεται λόγος για «προσβολή της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμηοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκοσμίου θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της». Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη επιστολή είχε αποσταλεί στον αρμόδιο υπουργό πριν από χρόνια, όταν σημειώθηκε περιστατικό βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας στην Πόλη.

Την έντονη διαμαρτυρία για τη βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά εξέφρασε χθες και η Διαρκής Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Η απόφαση των τουρκικών φορέων να παραχωρηθεί σε μουσικό συγκρότημα ο χώρος της Ιεράς Μονής, η οποία όχι μόνον ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και έχει χαρακτηριστεί από αυτό ως “πολιτιστικό μνημείο”, αλλά βρίσκεται ήδη από το 2000 στην προσωρινή λίστα με τα μνημεία της UNESCO, αποτελεί προσβολή και βεβήλωση του χαρακτήρα του θρησκευτικού και ιστορικού αυτού μνημείου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΙΣ. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την απογοήτευσή της, την έντονη διαμαρτυρία της και τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι μετά τη μετατροπή σε τζαμιά των ναών της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντος και της Μονής της Χώρας, η βεβήλωση της Μονής Παναγίας Σουμελά, και μάλιστα ακριβώς στον χώρο όπου τελείται κάθε Δεκαπενταύγουστο η Θεία Λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αποτελεί μία ακόμη ενέργεια των τουρκικών αρχών εις βάρος ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή