Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: «Η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ»

Απάντηση Δένδια σε Ερντογάν: «Η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ»

Αυστηρή απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, οι οποίες εκφράστηκαν σήμερα και δια στόματος Ερντογάν, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σε τοποθέτησή του από το Όσλο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με τη στάση της, η Άγκυρα «θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια της τη δέσμευση στο ΝΑΤΟ».

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρή απάντηση στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις για τα ελληνικά νησιά, οι οποίες εκφράστηκαν σήμερα και δια στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας

Σε τοποθέτησή του από το Όσλο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι με τη στάση της, η Άγκυρα «θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ».

«…Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας σε σχεδόν καθημερινή βάση από την πλευρά της Τουρκίας… Τούρκοι αξιωματούχοι επιδίδονται σε καθημερινή βάση σε ένα «μπαράζ» από παράνομες και προκλητικές δηλώσεις εναντίον μας. Σε δηλώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η Τουρκία επιλέγει αυτήν την στιγμή, που υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Αυτές οι δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτός ο διάλογος θα πρέπει να διεξαχθεί σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι ένας διάλογος χωρίς κανόνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος είχε μια ημέρα πριν βρεθεί στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. 

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε πως αν η Αθήνα δεν αλλάξει στάση, τότε θα υψώσει το θέμα «στο υψηλότερο επίπεδο». Έκανε, δε, λόγο για «αμφιλεγόμενα ζητήματα».

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα, να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε για ακόμη μία φορά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών, απειλώντας πως αν η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε ανοίγει η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή