Νέος ΕΦΚΑ μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης

Νέος ΕΦΚΑ μόνο με τις ψήφους της κυβέρνησης

Με μόνο την κυβερνώσα πλειοψηφία να το υποστηρίζει και έπειτα από ένα διήμερο αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόνο την κυβερνώσα πλειοψηφία να το υποστηρίζει και έπειτα από ένα διήμερο αντιπαράθεσης σε υψηλούς τόνους, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια η κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.

Η χθεσινή συνεδρίαση «χρωματίστηκε» κατ’ αρχήν από τη νέα παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα και τη μετωπική σύγκρουσή του, αυτή τη φορά με τον επισπεύδοντα υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύοντας το αντικείμενο της θητείας του κ. Χατζηδάκη σε άλλα υπουργεία, άνοιξε τη βεντάλια της κριτικής του αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στις επιλογές της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή, τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και για τη ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα, επανέλαβε τη σκληρών τόνων κριτική του για ζητήματα αξιοποίησης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, με αφορμή σχετική διάταξη του νομοθετήματος για τον ΕΦΚΑ, κάνοντας λόγο και για σκανδαλωδώς υψηλές αμοιβές. «Ο ΕΦΚΑ γίνεται λάφυρο στα χέρια της κομματικής κάστας της Ν.Δ., νομοσχέδιο – διαβατήριο για το μεγάλο φαγοπότι», είπε μεταξύ άλλων.

Αντίλογος

Μετωπική Τσίπρα – Χατζηδάκη στη Βουλή για τη δυνατότητα αξιοποίησης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Την επιχειρηματολογία αυτή απέρριψε σε επίσης υψηλούς τόνους ο κ. Χατζηδάκης, όχι μόνο υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών, αλλά και μνημονεύοντας ότι τα ζητήματα –όπως οι αμοιβές διοικητικών στελεχών φορέων του Δημοσίου– επί των οποίων επικεντρώνει τα βέλη της κριτικής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούσαν κεντρικές επιλογές και επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, στις επισημάνσεις του κ. Τσίπρα για τις αμοιβές στη διοίκηση της ΔΕΗ σήμερα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι αντίστοιχες αμοιβές είχε προβλέψει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διοίκηση του Υπερταμείου.

«Καλύτερο χορηγό της κυβέρνησης» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ για «ανούσια και κουραστική αντιπαράθεση» μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Σημειώνεται πως κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση δεν πέρασε απαρατήρητο ότι υπήρξαν και περιπτώσεις βουλευτών που οι τοποθετήσεις τους δεν κινήθηκαν αυστηρά στην κεντρική κομματική επιχειρηματολογία υπέρ ή κατά του νομοθετήματος. Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, βρέθηκε το ζήτημα της αξιοποίησης στελεχών για τον ΕΦΚΑ. «Να μπουν απόλυτα αυστηρά κριτήρια στην πρόσληψη και την τοποθέτηση», ανέφερε η Αννα Ευθυμίου (Ν.Δ.), ενώ ο Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ) σημείωσε: «Εγώ δεν έχω διαφωνία. Συμφωνώ. Αλλά πρέπει να προσεχθούν ειδικά θέματα που εξειδικεύουν αυτόν τον στόχο για να δούμε αν θα εφαρμοστεί σωστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή