Ελληνοτουρκικά: Ο Σοϊλού επιτίθεται στην Αθήνα και απειλεί την Ε.Ε.

Ελληνοτουρκικά: Ο Σοϊλού επιτίθεται στην Αθήνα και απειλεί την Ε.Ε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ισχυρίστηκε ότι τους τελευταίους μήνες αυτή η στήριξη έχει αυξηθεί!

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι στηρίζει την τρομοκρατία και ισχυρίστηκε ότι τους τελευταίους μήνες αυτή η στήριξη έχει αυξηθεί! Ο κ. Σοϊλού στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα τον καταυλισμό του Λαυρίου τον κινητοποιεί ξανά υπέρ της τρομοκρατικής ομάδας PKK, εδώ και περίπου 7-8 μήνες. Το PKK έχει διατάξει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης στις πόλεις όταν χάνει δυνάμεις στην ύπαιθρο».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας στη «Συνάντηση για τη μετανάστευση με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης» ισχυρίστηκε ότι «το PKK προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα γραμμή για τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω Ελλάδας – Ιράκ», και τόνισε πως «τα ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών της αστυνομίας μας δείχνουν ότι υπάρχουν οδηγίες από το Λαύριο για ενέργειες που αντιληφθήκαμε και αποτρέψαμε».

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο κ. Σοϊλού δήλωσε ότι «μεταφέραμε στην ελληνική κυβέρνηση την εικόνα εδώ. Γνωρίζουμε επίσης ονομαστικά τους τρομοκράτες, ή μάλλον τους ανθρώπους που θέλουν να μετατρέψουν σε τρομοκράτες, που έφερε το PKK στον καταυλισμό του Λαυρίου και τους μετέφερε στο βόρειο Ιράκ μετά τον καταυλισμό του Λαυρίου». 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προέβαλε τον ανυπόστατο ισχυρισμό πως «η Ελλάδα τον καταυλισμό του Λαυρίου τον κινητοποιεί ξανά υπέρ της τρομοκρατικής ομάδας PKK, εδώ και περίπου 7-8 μήνες».

Προειδοποίηση

Οσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως η Ε.Ε. αδιαφορεί για τις παρατηρήσεις της Τουρκίας και τόνισε πως «ασκούν διπρόσωπη πολιτική και μας λένε να τους κρατήσουμε εμείς». Υποστήριξε πως σε περιοχές κοντά στα σύνορα της Τουρκίας υπάρχουν 8 εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Ως παράδειγμα έδωσε τους Αφγανούς στο Ιράν, τους Σύρους και τους Ιρακινούς που βρίσκονται σε περιοχές κοντά στα σύνορα. «Κατά την εκτίμησή μας, οι προσφυγικές ροές τώρα ξεκινούν και οι ανεπτυγμένες χώρες δεν κάνουν τίποτα και απλά παρακολουθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Casus belli

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης ( ΜHP), Ισμαήλ Οζντεμίρ, που είναι κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Ελλάδας και δήλωσε ότι «Αν επεκτείνουν “την υφαλοκρηπίδα τους” (σ.σ. δεν δήλωσε χωρικά ύδατα) στο Αιγαίο, έστω και έναν πόντο από τα 6 μίλια, φυσικά κι αυτό είναι αιτία πολέμου. Η επιμονή της Αθήνας στο ζήτημα αυτό δείχνει πως ενδέχεται να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή». Ο κ. Οζντεμίρ στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο έθεσε και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών» και τόνισε πως «είναι απαράδεκτο και παράνομο η Ελλάδα να διεκδικεί την κυριαρχία νησιών που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με Συνθήκες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή