Το παρασκήνιο της διαγραφής του Γιώργου Κύρτσου

Το παρασκήνιο της διαγραφής του Γιώργου Κύρτσου

Η διαγραφή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αναμενόμενη εδώ και καιρό διαγραφή ήρθε χθες το πρωί από τη Νέα Δημοκρατία, που μέσω του γραμματέα της Παύλου Μαρινάκη ανακοίνωσε  πως ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος τίθεται εκτός κόμματος. Η διαγραφή δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς εδώ και πολύ καιρό ο κ. Κύρτσος ασκεί δριμεία και καθημερινή κριτική στην κυβέρνηση για σχεδόν όλο το φάσμα της πολιτικής της, με επίκεντρο την πανδημία. Αυτό ωστόσο που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κριτική που ασκούσε το τελευταίο διάστημα με αφορμή το σκάνδαλο Novartis.

Το χθεσινό tweet που έκανε, με το οποίο έβαλε ευθέως εναντίον της κυβέρνησης για τη δικαστική απόφαση για δίωξη Βαξεβάνη και της εισαγγελέως Τουλουπάκη, αλλά και για μια σειρά θεμάτων, όπως για την οικονομία και το ασφαλιστικό, ήταν  αυτό που ξεπέρασε κάθε κόκκινη γραμμή. Oπως ανέφερε άλλωστε και η επίσημη ανακοίνωση διαγραφής, «ο κ. Κύρτσος, ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο», καθώς «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί. Μέχρι σήμερα έγινε ανεκτή η όποια κριτική του στην κυβέρνηση, ακόμη κι αν ξεπερνούσε τα όρια. Ανοχή όμως στη δυσφήμηση της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει».

Δεκτό από τον πρωθυπουργό το αίτημα των αγροτών, που του μετέφερε ο Δ. Κουτσούμπας, για συνάντηση εκπροσώπων τους με κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κύρτσος ενημερώθηκε τηλεφωνικά για τη διαγραφή του από τον γραμματέα της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη. Λίγο μετά με αναρτήσεις του στο Twitter έκανε τα πρώτα σχόλια.

Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως τα επιχειρήματά του μετά τη διαγραφή από τη Ν.Δ. θα είναι ίδια με αυτά που αναπτύσσει εδώ και 15 μήνες. «Θα είναι όμως πιο δυναμική η προβολή τους, ιδιαίτερα σε σχέση με προσωπικές ευθύνες Μητσοτάκη και την ευρωπαϊκή τους διάσταση». Παράλληλα διέψευσε τα σενάρια περί νέου κόμματος ή προσχώρησης σε άλλο κόμμα. Μετά τη διαγραφή Κύρτσου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παίρνει το μέρος του ευρωβουλευτή: «Ο κ. Κύρτσος είπε απλά αυτό που όλη η Ευρώπη συζητά για το καθεστώς Μητσοτάκη, ο οποίος νομίζει πως με τη διαγραφή του θα συνεχιστεί η ομερτά».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό που βρισκόταν στις Βρυξέλλες είχε χθες ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στον οποίο «μετέφερε το αίτημα των αγροτών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου να συζητήσουν πάνω στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να προχωρήσει η επίλυσή τους». Το αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από τον πρωθυπουργό και το ραντεβού αγροτών και κυβερνητικού κλιμακίου κλείστηκε άμεσα για τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή