Για τη δολοφονία Μπακαρί συζήτησαν Μητσοτάκης – Χάρις

Για τη δολοφονία Μπακαρί συζήτησαν Μητσοτάκης – Χάρις

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, που κοστίζουν στην οικονομία, στους πολίτες και επισύρουν καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκθέτοντας θεσμικά τη χώρα μας, ετέθησαν και κατά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρόνιες δυσλειτουργίες της ελληνικής Δικαιοσύνης, που κοστίζουν στην οικονομία, στους πολίτες και επισύρουν καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκθέτοντας θεσμικά τη χώρα μας, ετέθησαν και κατά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη συνάντησή της στο Μόναχο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έθεσε το θέμα της δικαστικής εκκαθάρισης μιας υπόθεσης με θύμα Αφροαμερικανό, που δολοφονήθηκε άγρια το καλοκαίρι του 2017 στη Ζάκυνθο. Αν και από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια, η υπόθεση δεν έχει δικαστικά ξεκαθαρίσει, κάτι που για την ποινική μας δικαιοσύνη αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση. Η αργοπορημένη απόδοση δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη περίπτωση προβλημάτισε τις αμερικανικές αρχές, φθάνοντας ώς το σημείο να τεθεί στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κάμαλα Χάρις. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προσωπικά να παρακολουθήσει το θέμα και να ενημερώσει την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, αντιλαμβανόμενος πλήρως το θεσμικό κόστος από την καθυστερημένη αντίδραση των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε το θέμα της δικαστικής εκκαθάρισης της υπόθεσης του Aφροαμερικανού, που δολοφονήθηκε το 2017 στη Ζάκυνθο.

Ας δούμε όμως την πορεία αυτής της υπόθεσης που προκάλεσε έκπληξη στους Αμερικανούς –απασχολεί συχνά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης–, ενώ εδώ το φαινόμενο των καθυστερήσεων στην απόδοση δικαιοσύνης αποτελεί πάγια και σχεδόν δεδομένη θεσμική κατάσταση. Ο άτυχος Αφροαμερικανός είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές το 2017 και βρέθηκε να διασκεδάζει σε μπαρ στην περιοχή Λαγανά το καλοκαίρι, όταν μαζί με άλλον φίλο του ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπαρ να πιουν μαζί ένα ποτό.

Πριν προλάβουν οι δύο νεαροί Αφροαμερικανοί να αντιδράσουν, δέχθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σφοδρή επίθεση από θαμώνες σερβικής καταγωγής που διασκέδαζαν επίσης, με αποτέλεσμα ο Μπακαρί Χέντερσον, όπως έχει καταγραφεί και από κάμερα ασφαλείας, να βρει τραγικό θάνατο από λιντσάρισμα, έγκλημα που πέραν των άλλων είχε και καθαρά ρατσιστικά χαρακτηριστικά, γεγονός που προκύπτει από τις ύβρεις των δραστών που έχουν καταγραφεί, αλλά και από τη βιαιότητα του εγκλήματος. Για το στυγερό έγκλημα, στη δίκη σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε μόνον ένας από τους δράστες, αλλά η κατηγορία από ανθρωποκτονία μετατράπηκε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.

Ο εισαγγελέας μετά την καταδίκη άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης δεν ήταν ανάλογη της βαρύτητας του εγκλήματος και επανέφερε την υπόθεση για εκδίκαση εκ νέου και από μηδενική βάση. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί στο Εφετείο της Πάτρας την Τετάρτη 23 του μηνός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή