Ελληνοτουρκικά – Διερευνητικές επαφές: Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

Ελληνοτουρκικά – Διερευνητικές επαφές: Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

Πραγματοποιείται σήμερα ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Χθες, Φραγκογιάννης και Ονάλ ασχολήθηκαν με τη λεγόμενη «Θετική ατζέντα».

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στον σημερινό, 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, δίχως ιδιαίτερες προσδοκίες για κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά και με κάποια ανακούφιση για την ύπαρξη διαύλων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα η τρίτη κατά σειρά συνάντηση ανάμεσα στους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ. Οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Θετικής ατζέντας» στον διάλογο με την Τουρκία θέματα στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει καταγραφεί σε τέσσερα ζητήματα.

Πρώτον, στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της Τουρκίας Invest in Turkey, δεύτερον, στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, τρίτον, στην πρόοδο της Κοινής Επιτροπής για τον Τουρισμό, και, τέταρτον, στην προ ολίγων εβδομάδων ενεργοποίηση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής. Οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ συζήτησαν, επίσης, για την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η κλιματική κρίση στην περιοχή.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών (6+6) διήρκεσε μιάμιση ώρα, ενώ στη συνέχεια, το μεσημέρι, ακολούθησε γεύμα. Αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τη συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής πριν από περίπου ένα μήνα, η οποία σχεδόν τινάχθηκε στον αέρα λόγω των τουρκικών υπερπτήσεων, η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική. Οι αντιπροσωπείες γνωρίζονται πλέον και φαίνεται ότι πράγματι σε κάποια ζητήματα είναι δυνατόν να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος που θα έχει και απτά αποτελέσματα. Ωστόσο, λόγω της γενικευμένης ατμόσφαιρας αναστάτωσης στα ελληνοτουρκικά, οι προσδοκίες παραμένουν συγκρατημένες.

Τον κ. Ονάλ πλαισίωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, καθώς επίσης και ο γενικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές, ο οποίος αποτελεί και τον πλέον κρίσιμο υπηρεσιακό κρίκο της αντιπροσωπείας που ταξίδεψε έως την Αθήνα και για τον σημερινό 64ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται, σταθερά, στις διερευνητικές ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης και τη συμπληρώνουν ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Χάρης Λαλάκος και η Ευαγγελία Γραμματίκα. Η Αθήνα πάγια υπογραμμίζει ότι οι διερευνητικές αφορούν μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. Ωστόσο, στις τελευταίες συνεδριάσεις η Αγκυρα «φορτώνει» την ατζέντα με περισσότερα ζητήματα. Αλλωστε, για την Τουρκία οι διερευνητικές ονομάζονται πλέον «διαβουλεύσεις», κάτι που εκ των πραγμάτων διευρύνει την ατζέντα.

Στις τελευταίες συναντήσεις από την Αγκυρα έχουν τεθεί μετ’ επιτάσεως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η μειονότητα στη Θράκη (η Τουρκία θεωρεί ότι καταπιέζονται τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας) και η τρομοκρατία, δηλαδή η διαφυγή γκιουλενιστών στην Ελλάδα. Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στον απόηχο της δεύτερης επιστολής Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ που έθετε ζήτημα σύνδεσης της κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και όπως φαίνεται και σε αυτόν τον γύρο, αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή