Ερντογάν: Ακρότητες από το παρελθόν

Ερντογάν: Ακρότητες από το παρελθόν

Ο Ερντογάν κατηγορεί την Ελλάδα για εκπαίδευση στελεχών του PKK στο Λαύριο. Δίχως κάποια ουσιαστική εξέλιξη ολοκληρώθηκε χθες και ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως κάποια ουσιαστική εξέλιξη ολοκληρώθηκε χθες και ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Από την τουρκική πλευρά επαναλήφθηκαν οι πάγιες θέσεις, τις οποίες η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί, ωστόσο συμφωνήθηκε ότι θα ακολουθήσει και 65ος γύρος, δίχως πάντως να έχει συζητηθεί ακόμη κάποια ημερομηνία. Δεδομένου ότι ανάμεσα στους δύο τελευταίους γύρους μεσολάβησαν περίπου τεσσεράμισι μήνες, ένα ανάλογο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Αρχικά οι δύο αντιπροσωπείες μίλησαν για περίπου μιάμιση ώρα, με αποκλειστικό θέμα τις απόψεις Ελλάδας και Τουρκίας για το τι συνιστά αποδεκτή διαφορά. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συζητά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ η Τουρκία θεωρεί τις διερευνητικές επαφές ως ένα φόρουμ συζητήσεως ακόμη και ζητημάτων όπως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ή και η αποστρατιωτικοποίηση.

Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής ήταν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ενώ συμμετείχαν ο πολιτικός διευθυντής του ΥΠΕΞ Χάρης Λαλάκος και η κ. Ευαγγελία Γραμματίκα. Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ την υπόλοιπη ομάδα συμπλήρωναν ο γενικός διευθυντής του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές και ο βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών, Μπαρίς Καλκαβάν.

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, οι έξι διπλωμάτες γευμάτισαν στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου εκ των πραγμάτων η συζήτηση είχε λιγότερο επίσημο χαρακτήρα. Οπως ήταν αναμενόμενο, στην άτυπη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τις αποφάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν στο επίκεντρο. Για την Τουρκία το θέμα λαμβάνει αρκετά σοβαρές διαστάσεις, καθώς ως χώρα με τις μεγαλύτερες ακτές στον Εύξεινο Πόντο είναι δεδομένο ότι θα πιεστεί από το ΝΑΤΟ να παράσχει διευκολύνσεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο ολοκληρώθηκε ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να κρατάει ψηλά τους τόνους της έντασης, κατηγορώντας, όπως έπραττε η Αγκυρα και στο παρελθόν, την Αθήνα για υπόθαλψη και εκπαίδευση στελεχών του κουρδικού ΡΚΚ στο Λαύριο. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «έχουμε τα ονόματα. Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, κοινοποιήσαμε αυτά τα ονόματα στην Ελλάδα. Είπαμε “αυτά τα ονόματα έχουν περάσει στη δική σας πλευρά και εδώ εκπαιδεύονται για το ΡΚΚ, τα ονόματα είναι τα εξής”».

Πράγματι, μια τέτοια λίστα έχει αποσταλεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και είναι περιττό να ειπωθεί πως δεν αναγνωρίζεται από την Αθήνα, ενώ σκληρή απάντηση έδωσε ο κ. Τ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος ανέφερε: «Είναι λυπηρό που η Τουρκία επαναλαμβάνει τον συκοφαντικό ισχυρισμό χωρίς να διαθέτει καμία απόδειξη. Και δεν διαθέτει καμία απολύτως απόδειξη, γιατί όλα αυτά είναι μυθεύματα. Είναι ωμή προπαγάνδα».

Ο κ. Ερντογάν επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη (9 Μαρτίου) του προέδρου του κράτους του Ισραήλ, Γιτζάκ Χέρτσογκ, στην Τουρκία. «Το βήμα που έγινε στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ με αυτή την επίσκεψη μπορεί να θεαθεί εφεξής σε άλλες διαστάσεις. Στο παλαιστινιακό ζήτημα, ειδικά στα βήματα που γίνονται σχετικά με τις κατασκευές, σημεία λύσης μπορούν να έρθουν στο προσκήνιο. Ελπίζουμε ότι με αυτήν την επίσκεψη θα λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση αυτού του εγχειρήματος». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ένα άλλο σημαντικό ζήτημα εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ, από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα ζητήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χέρτσογκ αύριο επισκέπτεται την Αθήνα σε μια κίνηση που σε σημαντικό βαθμό αντικατοπτρίζει τη βούληση της Ιερουσαλήμ να καθησυχάσει την Ελλάδα για την πολύ σοβαρή προσέγγιση με την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή