Ευ. Βενιζέλος για ηχητικό Βγενόπουλου: Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε

Ευ. Βενιζέλος για ηχητικό Βγενόπουλου: Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019»

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου προκάλεσε το ηχητικό που χρονολογείται από το 2016, στο οποίο ο εκλιπών Ανδρέας Βγενόπουλος συνομιλεί με γυναίκα επιχειρηματία που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Θάνου, τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, ζητώντας χρήματα προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω δικαστικές περιπέτειες.

Αφορά στην περίοδο που ο ισχυρός άνδρας της MIG είχε καταγγείλει σε συνέντευξη Τύπου ότι εκβιαζόταν, ενώ κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της εταιρείας, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

«Δεν υπήρχε κανένας φραγμός» την περίοδο 2015-2019 τονίζει σε δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος και προσθέτει ότι «η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Χρειάστηκε μεγάλος και επίμονος αγώνας για να αντέξει η Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου τη λαίλαπα της περιόδου 2015-2019. Φαίνεται ότι δεν υπήρχε κανένας φραγμός. Αντίθετα, φαίνεται ότι υπήρχε συναγωνισμός κυκλωμάτων.

Από την αποκάλυψη της συνομιλίας αυτής -αποκάλυψη που συνιστά μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία αλλά και δημόσιο καθήκον- προκύπτει, μεταξύ πολλών άλλων, ότι τους απασχολούσε η πολιτική μου αντίδραση και κριτική.

Ευχαριστώ για τα εύσημα και λυπάμαι για το βάθος της δοκιμασίας της Δικαιοσύνης. Η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε».

ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις»

«Τα όσα συγκλονιστικά ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που σήμερα ήλθε στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν ένα σκοτεινό κύκλωμα στον χώρο της Δικαιοσύνης, το οποίο λειτουργούσε σε συνέργεια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Εκβιασμοί, μεσολαβήσεις, “βιβλιοθήκες”, χρηματισμοί και διώξεις ακέραιων δικαστών που δεν υπηρετούσαν τα σχέδια τους, συνθέτουν ένα θλιβερό παρασκήνιο σε υποθέσεις μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα κι όχι σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Και μάλιστα στις υποθέσεις αυτές φέρεται να εμπλέκονται ανώτατοι δικαστικοί και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτή ήταν η “κανονικότητα” της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και των παραδικαστικών κυκλωμάτων που μεγαλούργησαν με την ανοχή του κ. Τσίπρα είτε στοχοποιώντας πολιτικούς αντιπάλους είτε εκβιάζοντας επιχειρηματίες για εκκρεμείς υποθέσεις τους στη Δικαιοσύνη. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που αναφέρεται στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα που δημοσίευσε η ιστοσελίδα iefimerida.gr.

«Γνώριζε ο κ. Τσίπρας τα όσα αποκαλύπτονται σήμερα για τη δράση της εκλεκτής του Κας Θάνου που επί πρωθυπουργίας του έγινε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή Πρωθυπουργός και νομική του σύμβουλος, για να την διορίσει τελικά Πρόεδρο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού;

Τον απασχόλησε ποτέ, όταν την τοποθετούσε σε υψηλές θέσεις, ότι επί της Προεδρίας της Κας Θάνου η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο επιχειρηματίας σε βάρος της για εκβίαση, αρχειοθετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς καν να ληφθούν καταθέσεις μαρτύρων που είχαν προταθεί;

Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, οφείλουν οι κάτοχοί του να δώσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη»

Για «γνωστή υπόθεση» που έχει «εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη ήδη από το 2016» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida.gr για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επίσης «αν υπάρχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο», οι κάτοχοί του να το προσκομίσουν άμεσα στη Δικαιοσύνη.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Βασιλική Θάνου: Η απάντηση για το ηχητικό του Βγενόπουλου

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή