Διευκολύνσεις από την Αθήνα προς το ΝΑΤΟ

Διευκολύνσεις από την Αθήνα προς το ΝΑΤΟ

Κατά πληροφορίες έχει σημάνει συναγερμός στο στρατηγείο της Νάπολης λόγω του συνωστισμού υποβρυχίων (ρωσικά αλλά και νατοϊκών χωρών) στο Ιόνιο και νοτίως της Κύπρου και της Κρήτης.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιβεβαίωσε κατά κύριο λόγο τους φόβους που είχαν εκφραστεί από την Ουάσιγκτον, ενώ εξηγεί και την πολύ σημαντική, κυρίως ναυτική, κινητοποίηση που υπήρξε τις προηγούμενες εβδομάδες στην περιοχή γύρω από την Ελλάδα. Ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προφανώς παρέχει τις ευκολίες που προβλέπονται, κυρίως από τη βάση της Σούδας, ενώ τις προηγούμενες ημέρες 12 ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache της αμερικανικής αεροπορίας στρατού αναχώρησαν για την Πολωνία, προκειμένου να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν έως τώρα συνεισφέρει όχι μόνο στην επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και με πτήσεις του Erieye EMB-145 AEW&C στα παράλια της Βουλγαρίας στο πλαίσιο αποστολής έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου. Την ίδια στιγμή το αεροπλανοφόρο «Χάρι Σ. Τρούμαν» παραμένει στην Αδριατική, αν και τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε γενικές γραμμές οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) κυρίως μέσω μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση με την ομάδα του «Χάρι Σ. Τρούμαν», το οποίο, πάντως, παρά την επιβλητική παρουσία του στην περιοχή έμεινε μακριά από τις ρωσικές μονάδες. Επειτα από αρκετές ημέρες ολοκληρώθηκε και η μετάβαση του τμήματος του ρωσικού στόλου που μπορούσε να περάσει τα στενά και να αναπτυχθεί στη Μαύρη Θάλασσα βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ, ενώ η Ρωσία έχει κρατήσει αρκετά αξιόλογες ναυτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκτιμάται ότι η διατήρηση μονάδων στη Μεσόγειο αποτελεί και ένα μήνυμα για τη δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά να κρατάει ανοιχτό και το μέτωπο της Συρίας.

Συγκεκριμένα, χθες το βράδυ έπλεαν αρκετές ναυτικές μονάδες στα ανοιχτά της Συρίας, όπου η Ρωσία διαθέτει ναυτική αλλά και αεροπορική βάση (Ταρτούς και Χμεϊμίμ), αλλά και δύο ομάδες καταδρομών στα νοτιοδυτικά της Κύπρου. Στην ευρύτερη περιοχή νότια της Κύπρου έπλεε και το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Αυτή η ναυτική υπερσυγκέντρωση στην Ανατολική Μεσόγειο έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στο υψηλότερο σημείο της και εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί. Καλά πληροφορημένες πηγές σημείωναν ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει σημάνει συναγερμός στο ΝΑΤΟ αλλά και στο στρατηγείο της Νάπολης, λόγω του πραγματικού συνωστισμού υποβρυχίων (ρωσικά αλλά και νατοϊκών χωρών) τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κύπρου και της Κρήτης.

Στο ερώτημα περί του αν απαιτηθεί μεγαλύτερη βοήθεια στο πλαίσιο των νατοϊκών υποχρεώσεων για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι ήδη σε στρατιωτικό επίπεδο έχει αποφασιστεί ποια στοιχεία μπορεί να μετακινηθούν επικουρικά προς τις ήδη υφιστάμενες δυνάμεις της Συμμαχίας. Εως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει επιλεγεί προκειμένου να ενισχύσει τις νατοϊκές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Ρουμανία, η οποία, στην περίπτωση επικράτησης της Ρωσίας έναντι των ουκρανικών δυνάμεων τις επόμενες ημέρες, καθίσταται πρακτικά σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ (frontline state). Η σύγκρουση από την Αθήνα παρακολουθείται και σε επιτελικό επίπεδο καθώς, με βάση τις πρώτες ανεπεξέργαστες ακόμα πληροφορίες, οι Ρώσοι φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει σε νέου τύπου επιχειρήσεις στο επίπεδο των ειδικών δυνάμεων, που προκαλούν το εύλογο ενδιαφέρον των αρμοδίων στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT