Ελλάδα-Ισραήλ: «Η σχέση μας ενδυναμώνεται»

Ελλάδα-Ισραήλ: «Η σχέση μας ενδυναμώνεται»

Επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ, συναντήσεις με Μητσοτάκη, Σακελλαροπούλου

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσουν τις επαφές του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, χθες στην Αθήνα, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά ούτε κατ’ ελάχιστον μείωσαν τη σημασία που αμφότερες οι πλευρές δίνουν στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες –όπως τονίστηκε– είναι εξαιρετικές και διαρκώς ισχυροποιούνται.

«Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας και να σταματήσει την επίθεσή της. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας που υποφέρει», τόνισε μεταξύ άλλων η κυρία Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Πρόκειται για μία κατάφωρη και απρόκλητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (ενν. από τη Ρωσία) την οποία εμείς στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια, καταδικάζουμε απερίφραστα. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αφορά την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της ευρωπαϊκής γεωπολιτικής τάξης πραγμάτων». Από την πλευρά του ο κ. Χέρτσογκ μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είμαι πολύ θορυβημένος και πολύ ανήσυχος για την ανθρωπιστική κρίση και την τραγωδία που θα απειλήσει τόσο πολλούς αθώους πολίτες. Και όπως κι εσείς, προσεύχομαι και καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καθίσουν στο τραπέζι και να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Οπως προαναφέρθηκε, όταν οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας, τα λόγια εκατέρωθεν ήταν εξαιρετικά θερμά.

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον κ. Χέρτσογκ για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατο- λική Μεσόγειο.

Για «συνεχή ενίσχυση των διμερών σχέσεων» μίλησε ο κ. Μητσοτάκης με κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με τη συνάντηση των δύο ανδρών, να τονίζουν ότι «πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, που αντικατοπτρίζει τις άριστες, στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ενημέρωσε τον Ισραηλινό πρόεδρο για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις κινήσεις της χώρας μας προς αντιμετώπισή της.

«Είμαστε πλήρεις εταίροι και στρατηγικοί σύμμαχοι. Και η σχέση μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας ενδυναμώνεται σε πάρα πολλούς τομείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ. Ο κ. Χέρτσογκ, ο οποίος το αμέσως προσεχές μέλλον προγραμματίζει επισκέψεις στην Κύπρο και στην Τουρκία, λίγο αργότερα απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη να δούμε «τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας για το καλό μας και για το καλό της Ανατολικής Μεσογείου». Για να συνεχίσει: «Η θέση και το κύρος της Ελλάδας τής επιτρέπουν να αποτελεί γέφυρα που ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και την Ε.Ε.».

Για διμερή «στρατηγική συνεργασία», η οποία «πολλαπλασιάζει τις δυνάμεις μας και μας αναβαθμίζει σε πυλώνες σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου», μίλησε η κυρία Σακελλαροπούλου και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Ισραήλ συγκροτούν μια ασφαλή γεωπολιτική οδό μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης».

Με τον κ. Χέρτσογκ συναντήθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή