Ανυπόστατη τουρκική καταγγελία στον ΟΗΕ για το προσφυγικό

Ανυπόστατη τουρκική καταγγελία στον ΟΗΕ για το προσφυγικό

Σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναβαθμίζει η Αγκυρα τους ισχυρισμούς της περί «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί για βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αναβαθμίζει η Αγκυρα τους ισχυρισμούς της περί «παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Ελλάδα, την οποία κατηγορεί για βίαιες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και θανάτους προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί περιλαμβάνονται στην επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου και αποτελούν ακόμα ένα στοιχείο της υβριδικής αντιμετώπισης που έχει αναπτύξει η Αγκυρα έναντι της Ελλάδας, ειδικά σε θέματα όπως το προσφυγικό, το οποίο προκαλεί ενδιαφέρον στη Δύση. Τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα απαντήσει στον ΟΗΕ με δική της επιστολή στους ισχυρισμούς της Τουρκίας, που χαρακτηρίζονται ανυπόστατοι.

«Για παραπάνω από μία δεκαετία η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τις ζωές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος και κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, με αυξανόμενη συχνότητα και αγριότητα», αναφέρει ο κ. Σινιρλίογλου στην επιστολή του. Και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «οι επαναπροωθήσεις στη θάλασσα στοχεύουν κατά προσφύγων και μεταναστών, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, που είναι στοιβαγμένοι σε απλές βάρκες ή σχεδίες. Αυτά τα ευπαθή σκάφη αναχαιτίζονται βίαια από την Ελληνική Ακτοφυλακή και στη συνέχεια εγκαταλείπονται, με συνέπεια να παρασύρονται στα ανοιχτά και να χάνονται ζωές και να προκαλούνται σοβαροί τραυματισμοί στους πιο ευάλωτους». Κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, οι επαναπροωθήσεις στην ξηρά «περιλαμβάνουν εξευτελιστικές και επιθετικές σωματικές έρευνες αλλά και κακομεταχείριση που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμεί με βασανισμό, σύμφωνα με τον ορισμό της Διεθνούς Αμνηστίας».

Κατηγορεί την Αθήνα για βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο – Τις επόμενες ημέρες η ελληνική απάντηση.

Κατά τον κ. Σινιρλίογλου, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 16.500 επαναπροωθήσεις, ισχυριζόμενος ότι μόνο φέτος τον Ιανουάριο ο αριθμός αυτός έχει φθάσει τις 1.250. Στην επιστολή Σινιρλίογλου περιλαμβάνονται –σε διπλωματική γλώσσα– και οι χαρακτηρισμένοι ως ανυπόστατοι από την Αθήνα ισχυρισμοί του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, για τον θάνατο 11 μεταναστών από το κρύο κοντά στη συνοριακή διάβαση στα Υψαλα. Ο κ. Σινιρλίογλου, ακολουθώντας τη γραμμή Σοϊλού, αναφέρει στην επιστολή του ότι από τους 11 νεκρούς «είχαν αφαιρεθεί τα ρούχα και τα παπούτσια, παρά τις βαριές χειμερινές συνθήκες στην περιοχή. Ενας μετανάστης πέθανε στο νοσοκομείο, αφού διασώθηκε αρχικά από τις τουρκικές αρχές». Μάλιστα ανέφερε ότι στη συνέχεια βρέθηκαν ακόμα επτά πτώματα μεταναστών στη μεθόριο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 19. Σημειώνεται ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ήδη απορριφθεί από την Αθήνα, η οποία αποδίδει τους θανάτους στους Τούρκους.

Κατά τον κ. Σινιρλίογλου, η Ελλάδα «παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα της ζωής, ανάμεσα σε άλλα στοιχειώδη δικαιώματα, ενώ υπονομεύει τα βασικά θεμέλια του διεθνούς προσφυγικού δικαίου». Σημειώνει, ακόμα, ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει» να αναδεικνύει το θέμα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και στους διεθνείς θεσμούς. Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι η Τουρκία ζητάει την προστασία των ζωών, των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της ευημερίας αυτών των ανθρώπων, «και υπενθυμίζει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της με βάση το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή