Συγκλίσεις στη Βουλή στη σκιά του Ουκρανικού

Συγκλίσεις στη Βουλή στη σκιά του Ουκρανικού

Ξεκάθαρη καταδίκη, χωρίς «αστερίσκους», της απρόκλητης ρωσικής εισβολής από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δραματικές εξελίξεις που δρομολόγησε σε παγκόσμιο επίπεδο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχαν χθες ως αποτέλεσμα να διαμορφωθεί, έπειτα από πολύ καιρό, στη Βουλή ένα κλίμα ανάδειξης κοινών προσεγγίσεων ή και δυνατότητας συνεννοήσεων μεταξύ των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ και οι υπαρκτές μεταξύ τους διαφορές και διαφωνίες εκφράστηκαν σε τόνους ήπιους και πολιτικής ορθότητας.

«Εχει μεγάλη σημασία να σταθούμε περισσότερο στα θετικά μηνύματα, τα οποία μπορεί να εκπέμψει η εθνική αντιπροσωπεία και να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες διαφωνίες μας», ανέφερε, έχοντας ακούσει τις πρώτες τοποθετήσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός. «Οι εξελίξεις είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές, που πραγματικά νομίζω ότι θα αδικούσαμε τη συζήτηση αν δεν επιδιώκαμε με κάποιο τρόπο να αναζητήσουμε περισσότερες συνθέσεις και να επιμείνουμε λιγότερο στις όποιες διαφωνίες μας», συμπλήρωσε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Οταν είναι κρίσιμες οι στιγμές, είναι αναγκαίο να έχουμε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου και να καταθέτουμε τις ενστάσεις μας», σχολίασε αμέσως μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρας.

«Θέλω κατ’ αρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε μια ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοικτός στον διάλογο με την Αγκυρα και σε συνάντηση με τον Ερντογάν δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης – «Είναι μια ορθή στρατηγική για τη χώρα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Αξιοσημείωτο είναι και το επίπεδο της συζήτησης που από του βήματος της Ολομέλειας είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας για την παράμετρο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Προσωπικά, ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στον διάλογο με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παρά την ένταση και παρά την προκλητική ρητορική της Τουρκίας, το πλαίσιο των διμερών επαφών σε επίπεδο και πολιτικών διαπραγματεύσεων και μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και διερευνητικών επαφών, είναι ανοικτό.

Ανά πάσα στιγμή είμαι προσωπικά έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν και πράγματι η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να δικαιολογούσε και μια τέτοια συνάντηση». Και σε άλλο σημείο: «Προσερχόμαστε πάντα σε αυτή τη συζήτηση με πίστη στη δύναμη των επιχειρημάτων μας και τώρα πιστεύω και με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μια εποχή που μπορεί να βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις οι οποίες πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Νομίζω ότι όλοι σήμερα έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος. Και θα σταματήσω εδώ. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο στο ζήτημα αυτό».

Εναντι αυτών ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι δηλώσατε ανοιχτός στον διάλογο με την Τουρκία. Πιστεύω ότι είναι μια ορθή στρατηγική για τη χώρα. Η θέση και στάση είναι ορθή».

Οπως προαναφέρθηκε, σε ήπιους τόνους εκφράστηκαν ή και αποσαφηνίστηκαν οι διαφορές επί θεμάτων όπως η ευρωπαϊκή προοπτική, το ζήτημα της αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή