Θεωρείο: Επίσκεψη στο Φανάρι και σενάρια συνάντησης

Θεωρείο: Επίσκεψη στο Φανάρι και σενάρια συνάντησης

Επίσκεψη στο Φανάρι και σενάρια συνάντησης Στο Φανάρι θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13 Μαρτίου, ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Φανάρι θα βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 13 Μαρτίου, ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον –και ανησυχία– για τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως δημιουργηθούν και στην περιοχή μας. Παράλληλα, όμως, η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση Μητσοτάκη για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, εάν η τουρκική πλευρά πάρει την πάσα που ήδη έχει ρίξει η Αθήνα.

Ευρωστρατός – μαμούθ

Η Ρωσία όπως φαίνεται αφύπνισε για τα καλά τη Γηραιά Ηπειρο. Οι πληροφορίες λένε πως το όραμα δημιουργίας ενός ευρωστρατού, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα θέτει σε κίνδυνο τις θεμελιώδεις αρχές της Δύσης –τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ισονομία–, δεν είναι στα χαρτιά, αλλά ήδη συζητείται η υλοποίησή του. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει στις Βρυξέλλες μιλάνε για ένα στρατό της τάξεως των 100.000 ανδρών έως το 2025, με την Ε.Ε. να εντείνει το επόμενο διάστημα τις σχετικές συζητήσεις, όπως αποκάλυψε προσφάτως και ο πρόεδρος Μακρόν.

Πνοή στον Μακρόν

Μιας και ο λόγος για τον Γάλλο πρόεδρο, το τελευταίο διάστημα λειτουργεί ατύπως ως ο ηγέτης της Δύσης. Και μόνο που είναι αυτός που συνομιλεί με τον Πούτιν, ανεβαίνει απευθείας επίπεδο και στην εσωτερική γαλλική σκακιέρα, ενισχύοντας τη δημοτικότητά του ενόψει των εκλογών.

Τι συμβαίνει με τον πρέσβη;

Εκνευρισμός, και μάλιστα μεγάλος, εξακολουθεί να υπάρχει στα ανώτερα κλιμάκια του ΥΠΕΞ για τον Ελληνα πρέσβη στο Κίεβο, Βασίλη Μπορνόβα, ο οποίος εγκατέλειψε αυτοβούλως την πόλη πριν από περίπου μία εβδομάδα αφήνοντας ακέφαλη την πρεσβεία. Η ηγεσία του υπουργείου προβληματίστηκε έντονα για το ποια θα έπρεπε να είναι η τιμωρία του πρέσβη. Τελικά, κάποιες προχωρημένες σκέψεις που υπήρχαν δεν προχώρησαν. Ετσι, το πιθανότερο σενάριο πλέον είναι να γίνει κάποια ΕΔΕ, η οποία συνήθως δεν καταλήγει πουθενά.

Η Ρωσία και οι πυρκαγιές

Η Ελλάδα πέρυσι είχε στη διάθεσή της, μέσω ενοικίου, το ρωσικό Beriev, που βοήθησε πολύ στην κατάσβεση των τεράστιων πυρκαγιών. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε 14 ακόμη μεσαίου τύπου ρωσικά πυροσβεστικά. Το Beriev δύσκολα θα έρθει και φέτος στην Ελλάδα, καθώς η Ρωσία διέθετε δύο, εκ των οποίων το ένα που πήγε στην Τουρκία κατέπεσε. Συνεπώς, το ένα που έχει στη διάθεσή της φέτος το πιθανότερο είναι να καταλήξει στην Αγκυρα. Επιπλέον, οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα, κάνουν το τοπίο θολό όσον αφορά τα υπόλοιπα κατασβεστικά μέσα που είχαμε λάβει πέρυσι. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη κινητοποίηση, τόσο από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όσο και κεντρικά, για να προετοιμαστεί καταλλήλως η Ελλάδα και να έχει διαθεσιμότητα είτε μέσω Αμερικής είτε μέσω Αυστραλίας σε δυνάμεις πυρόσβεσης.

Στα Ανατολικά

Να σας πάω λίγο και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Συζητείται έντονα πως το τελευταίο διάστημα η Εύη Χριστοφιλοπούλου, που είναι πολύ μακριά από την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά, «επιστρέφει» στο ΠΑΣΟΚ και θα είναι εκ νέου υποψήφια στην Αν. Αττική.

Τα likes…

Στη γνωστή πλέον ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα, όπου καλούσε πολλούς «να συνέλθουν», δεν έκανε like μόνον ο Πάνος Καμμένος, αλλά και πολλοί από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Κάπως έτσι η Ελληνική Λύση πήρε θέση στη διαμάχη, υποστηρίζοντας τη ρωσική πλευρά δημοσίως.

Αδωνις υπέρ Παπαθανάση

Η κάθοδος του Νίκου Παπαθανάση στον Βόρειο Τομέα, που αποκάλυψε η στήλη την περασμένη εβδομάδα, ταράζει λίγο τα λιμνάζοντα ύδατα της εκλογικής περιφέρειας, αφού εκεί εκλέγονται πρωτοκλασάτα στελέχη. Σε πρώτη φάση, ο αν. υπουργός Ανάπτυξης θα έχει βοήθεια από τον υπουργό του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος και παλαιότερα είχε δηλώσει πως επιθυμεί τον Παπαθανάση στην περιφέρειά του και θα τον πάει «πόρτα πόρτα».

Στόχευση

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Χρυσοχοΐδη στη Δυτική Αττική, ύστερα μάλιστα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που βγήκε σε επίσημο δελτίο Τύπου, αποδεικνύει αυτό που έχουμε επισημάνει ουκ ολίγες φορές: πως ο Μητσοτάκης ενόψει των εκλογών θα επενδύσει στο πολιτικό κέντρο.

Σκάκι

Πολύ έμπειρος διπλωμάτης μού είπε –και μάλιστα με προέτρεψε να σημειώσω την πρόβλεψή του– πως αρκετά αργότερα, μετά τη λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα υπάρξει επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας. «Είναι νομοτέλεια πως οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν περαιτέρω χώρο στην Κίνα, γιατί αυτή είναι η πραγματική υπερδύναμη της Ανατολής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διπλωμάτης

Αν δεν ήταν πολιτικός θα μπορούσε να είναι διπλωμάτης. Ο λόγος για τον Δημήτρη Καιρίδη, που προήδρευε στην αίθουσα της Γερουσίας με θέμα «Η διαμόρφωση του ψηφιακού μας μέλλοντος, προκλήσεις και προοπτικές». Ομιλητές ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Μαργκρέτε Βεστάγκερ –μέσω Διαδικτύου–, με τον Καιρίδη να κάνει λόγο για «συνάντηση σταρ». Η εκδήλωση άνοιξε πάντως με συγκίνηση, καθώς έγινε αναφορά στην αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία είχε εισηγηθεί τη σχετική συζήτηση. Ο προεδρεύων θύμισε, δε, ότι Γιαννάκου και Πιερρακάκης έχουν κοινή καταγωγή, από τη Λακωνία.

Επιστροφή  

Εκτός από την Εύη Χριστοφιλοπούλου, στα σκαριά είναι ακόμα μία επιστροφή στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία ενδιάμεσα είχε κάνει στάση στον ΣΥΡΙΖΑ, εξ ου και έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οπως μαθαίνω, τον δρόμο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ έχει πάρει και ο καθηγητής Γιάννης Πανούσης που συνομιλεί τακτικά με την ηγεσία. Ο Πανούσης είχε διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί Τσίπρα, αλλά ουδέποτε απαρνήθηκε το πράσινο παρελθόν του.

Θεωρείο: Επίσκεψη στο Φανάρι και σενάρια συνάντησης-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή