Οικονόμου: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιες

Οικονόμου: Οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιες

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να περιορίσουμε το "αποτύπωμα" των οικονομικών συνεπειών της πολεμικής σύρραξης»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάθε μήνας που περνάει, η κυβέρνηση, επιστρατεύει, στο πλαίσιο του δυνατού, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, όχι για να μηδενίσει, αλλά για να στηρίξει κάθε φορά, όλο και περισσότερο τις τσέπες των νοικοκυριών», επεσήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Mega, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Αναλυτικά ανέφερε πως «οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης είναι τεράστιες. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε -και δυστυχώς θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε- είναι πάρα πολύ μεγάλες. Οφείλουμε να το πούμε αυτό στον κόσμο με ρεαλισμό. Βλέπουμε τι γίνεται στη διαμόρφωση των διεθνών τιμών στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, παντού. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση -όπως και το προηγούμενο διάστημα- παρενέβη, στηρίζει. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει 2 δισ. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να περιορίσουμε το ‘αποτύπωμα’ αυτών των συνεπειών. Λέω να το περιορίσουμε, όχι να το μηδενίσουμε, διότι δεν υπάρχει πολιτική ή κυβέρνηση στον κόσμο που να έχει μπορέσει να μηδενίσει τις οικονομικές συνέπειες στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Κατ’ αρχάς, η οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ενεργειακό θα συνεχιστεί. Τον Φεβρουάριο ήταν 350 εκατ. Αντίστοιχη στήριξη θα υπάρξει και τον Μάρτιο για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως παράλληλα ακολουθείται μια «πολιτική έμμεσης ενίσχυσης του εισοδήματος. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα. Επιπλέον, επειδή προφανώς θα υπάρξουν κατηγορίες συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, γιατί το εισόδημά τους είναι μικρότερο, θα υπάρξει -όπως έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός- συγκεκριμένη εισοδηματική στήριξη προς τους ανθρώπους αυτούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μέρος της ακρίβειας. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει αυτή η ενίσχυση και θα αποσαφηνιστεί και το ύψος και η περίμετρός της».

Είπε ακόμη, πως υπάρχει «αυξημένη ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού σε όλο του το εύρος για να αποφύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και εκμετάλλευσης από κάποιους -εάν υπάρχουν αυτοί- της εξαιρετικά αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Ήδη, πέρασε στη Βουλή τροπολογία για να μπαίνουν όρια στο κέρδος, όχι στην τιμή. Έχουμε αναπτύξει επίσης, πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο»..

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ωστόσο ότι «όταν κανείς παίρνει μέτρα θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του δύο πράγματα: Πρώτον, τα μέτρα να έχουν την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική επιρροή στην κοινωνία. Και δεύτερον -πάρα πολύ σημαντικό- πρέπει να έχεις και την άλλη σου ματιά στραμμένη στα δημοσιονομικά, στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται ο Προϋπολογισμός, στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας, στην ικανότητα του Κράτους να μπορεί ταυτόχρονα να στηρίζει τη λειτουργία του, την κοινωνική πολιτική, δομές κρίσιμες, να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή