Θεωρείο: Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

Θεωρείο: Οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές είναι οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που «τρέχει» το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα αποτελέσματα που αποκαλύπτει σήμερα η στήλη να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Πρώτον, είναι η πρώτη φορά που η Ν.Δ. από τον περασμένο Αύγουστο και τις πυρκαγιές παρουσιάζει άνοδο περίπου μιας μονάδας, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει και τις δύο. Ο λόγος είναι πως οι πολίτες πάντα στις κρίσεις, όπως αυτή που βιώνουμε, συσπειρώνονται γύρω από την ηγεσία. Την ίδια ώρα, όμως, μικρή αλλά σαφή άνοδο καταγράφει και το κόμμα του Βελόπουλου, που φαίνεται να συσπειρώνει τους εν Ελλάδι ρωσόφιλους, που έχουν μια τελείως αντίθετη άποψη για τη ρωσική εισβολή.

Ελαφρά πτώση

Για πρώτη φορά καταγράφεται φρένο στην ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται ακόμα και υποχώρηση στα ποσοστά. Και αυτό το εύρημα συνδέεται με τον πόλεμο, καθώς στις ίδιες δημοσκοπήσεις ένα κομμάτι κεντρώων επαναπατρίζεται στη Ν.Δ. υπό τον φόβο του πολέμου και των πολλαπλών επιπτώσεων, είτε αυτών που ήδη υπάρχουν –βλέπε οικονομία– είτε μελλοντικών στις διεθνείς ισορροπίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η πηγή μου μού περιέγραψε την πορεία του κόμματος με την ιδιαίτερα γλαφυρή φράση «καρδιογράφημα νεκρού». Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 1,5 χρόνο περίπου είναι σε μία ευθεία γραμμή και δεν καταγράφει ούτε απώλειες ούτε κέρδη, καθώς παραμένει σε μια εντελώς σταθερή κατάσταση.

Πρώτα καθηγήτρια

Σας έγραφα την Κυριακή για την «επιστροφή» της Εύης Χριστοφιλοπούλου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Αν. Αττική στις επόμενες εκλογές. Πηγές πολύ κοντά στην πρώην υπουργό έλεγαν στη στήλη πως τίποτα δεν έχει κλείσει και αυτή τη στιγμή η Χριστοφιλοπούλου είναι αποκλειστικά προσηλωμένη στο πανεπιστήμιο στο οποίο διδάσκει. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν «εγκαίρως». Εξάλλου ο χρόνος για τις εκλογές, ακόμη και με εξάντληση της τετραετίας, δεν είναι μακριά…

Φρένο στις κυρώσεις

Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η Ευρώπη είναι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία. Αυτό συζητήθηκε χθες κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σαρλ Μισέλ και άλλους ηγέτες της Δύσης. Εμπάργκο, πάντως, στο ρωσικό φυσικό αέριο δεν προβλέπεται, καθώς αντιδρούν οι frugal four: Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Αυστρία. Η τελευταία, για παράδειγμα, έχει 100% εξάρτηση από τους Ρώσους και δεν πρόκειται να μπει σε σκληρά μέτρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή