Ανεβάζει στροφές στο πεδίο της οικονομίας ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν δείχνει ότι είναι εφικτή η παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική για την ενέργεια και η μείωση του ΕΦΚ, κάτι που ο πρωθυπουργός αρνείται εδώ και έξι μήνες. Ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του ανέφερε πως «οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ενέργεια έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μείγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφεραν σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Μαξίμου πως «η απουσία ελέγχων στην αγορά, η ανοχή στις εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, η επίμονη άρνηση διατίμησης στις αυξήσεις, δεν αποσκοπούσαν παρά στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας».
Από την αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν πως τα μέτρα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα:
• Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
• Αμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα.
Κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
• Αμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής.
• Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
«Σήμερα, που ακόμη και η Κομισιόν προτρέπει τα κράτη-μέλη να βάλουν διατίμηση, μέχρι και να κρατικοποιήσουν υποδομές αν χρειαστεί, ο κ. Μητσοτάκης παριστάνει τον ανήξερο, στέλνει δήθεν επιστολές και υπόσχεται νέα μέτρα στήριξης», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου εκτίμησε ότι η χώρα είναι ανοχύρωτη μπροστά στην κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και ότι το ενδεχόμενο εκλογών είναι εξαιρετικά πιθανό, ζητώντας την εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ήδη συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες, όπως υποστηρίζουν, έχουν προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και για την ακρίβεια στην αγορά. Ως παράδειγμα αναφέρουν την Κύπρο, όπου η τιμή της βενζίνης έχει καταγραφεί πως είναι κατά τουλάχιστον 50 λεπτά χαμηλότερη σε σχέση με την ελληνική.
Εξακολουθούν να δηλώνουν πως η μόνη λύση είναι η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες, τονίζοντας πως έχουν ήδη επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα προτεραιοτήτων και πολιτικών για το πρώτο δύσκολο εξάμηνο της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μάλιστα στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η χώρα έχει ανάγκη κυβέρνηση ευθύνης για να μην εξελιχθεί η σημερινή κρίση σε ανθρωπιστική τραγωδία». Ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, σημείωσε: «Η ενεργειακή κρίση προϋπήρχε του πολέμου στην Ουκρανία και ασφαλώς ο πόλεμος την επιδεινώνει. Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη γι’ άλλη μια φορά τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, δείχνοντας απροετοίμαστη. Ακούμε σήμερα πάλι για “ευρωομόλογα” για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και είναι αυτή μια συζήτηση καλοδεχούμενη. Θυμόμαστε όμως τη “λοιδορία” προς τον ΣΥΡΙΖΑ όταν τα πρότεινε πριν από χρόνια. Αν η Ευρώπη έδειχνε πρόθυμη τότε, θα είχαμε αποφύγει πολλά δεινά».