ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: «Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη για την ανατολική πτέρυγα

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ: «Κλειδί» η Αλεξανδρούπολη για την ανατολική πτέρυγα

Για περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων δυνάμεων σε Βουλγαρία, Ρουμανία

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομβικής σημασίας για τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των συμμαχικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ παραμένει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προ ολίγων ημερών από την αμερικανική πλευρά εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς μέσω της Αλεξανδρούπολης δύναμης έως και 3.000 ανδρών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, σε περίπτωση που αποφασιστεί η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων δυνάμεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Εως αυτή τη στιγμή, οι κινήσεις ενίσχυσης της Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιηθεί μέσω Γερμανίας, η οποία βρίσκεται εγγύτερα στη βασική χώρα γειτνίασης με την εμπόλεμη Ουκρανία, την Πολωνία. Προς το παρόν, πάντως, έχει ληφθεί (και ανακοινωθεί) από το Πεντάγωνο μόνον η απόφαση για στάθμευση τριών ιπτάμενων τάνκερ τύπου KC-135 και του προσωπικού που τα συνοδεύουν (150 άτομα) στη βάση της Σούδας, από όπου θα επιχειρούν προκειμένου να ανεφοδιάζουν ιπτάμενα ραντάρ και άλλα αεροσκάφη της αμερικανικής αεροπορίας, τα οποία πραγματοποιούν επιχειρήσεις επιτήρησης στις παράκτιες στη Μαύρη Θάλασσα χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν τις σχετικές δυνατότητες (Βουλγαρία, Ρουμανία).

Από την αμερικανική πλευρά εξετάστηκε η δυνατότητα μεταφοράς, μέσω του λιμανιού, έως και 3.000 ανδρών των Ε.Δ. των ΗΠΑ.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) συμμετέχουν εξ ορισμού στη Δύναμη Αμεσης Αντίδρασης του NATO (NATO Response Force – NRF), η οποία ενεργοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή. Εως αυτή τη στιγμή δεν έχει ζητηθεί κάποια συνδρομή από την Αθήνα, ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο μεταφοράς κάποιων στοιχείων των Ε.Δ. στη Ρουμανία ή στη Βουλγαρία. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο συγκεκριμένο αίτημα, οι δυνατότητες επιτήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για το ΝΑΤΟ, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η αποστολή κάποιων αξιωματικών σε μία από αυτές τις δύο χώρες, κράτη-μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Τις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν δύο πολύ κρίσιμες συνεδριάσεις σε επίπεδο υπουργών Αμυνας αρχικώς του ΝΑΤΟ (16 Μαρτίου) και εν συνεχεία της Ε.Ε. (21 Μαρτίου), όπου θα αξιολογηθούν οι επιπτώσεις από την έως τώρα εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ιδιαίτερα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο προσθήκης δυνατοτήτων στην NRF, η οποία περιλαμβάνει αεροπορικές μονάδες, πολεμικά πλοία, στοιχεία του Στρατού Ξηράς αλλά και Ειδικές Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα «Χάρι Σ. Τρούμαν» (ΗΠΑ) και «Σαρλ ντε Γκωλ» (Γαλλία) περιπλέουν σε ελληνικές θάλασσες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το Πολεμικό Ναυτικό να έχει ήδη διαθέσει δύο μονάδες στη συνοδεία του δεύτερου (φρεγάτα «Υδρα», υποβρύχιο «Παπανικολής»). Στο τέλος του μήνα το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα ελλιμενιστεί στον Πειραιά, σε μια κίνηση επίδειξης των στενών αμυντικών σχέσεων που έχουν θεμελιωθεί μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Ενδειξη της στενής στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι είναι η ένταξη της Ελλάδας σε ένα πλαίσιο ευρύτερης αντίληψης για τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και η ευθυγράμμιση με τη Γαλλία στα ζητήματα που αφορούν την Αφρική. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε χθες στη (μέσω τηλεδιάσκεψης) συζήτηση των χωρών που συμμετέχουν στον Συνασπισμό για το Σαχέλ και οργανώθηκε από τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Live όλες οι εξελίξεις από τη 15η μέρα ρωσικής εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή