Σύνοδος Κορυφής: Εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης

Σύνοδος Κορυφής: Εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης

Από τις Βερσαλλίες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «βίαιη ενηλικίωση» της Ευρώπης μετά τη ρωσική εισβολή.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για την ανάγκη να εξαιρεθεί «μέρος ή ενδεχομένως και όλες» οι αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος μίλησε στη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μια τέτοια πολιτική, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα επιτρέψει σε χώρες όπως η Ελλάδα, «οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «βίαιη ενηλικίωση» της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός προέβη στην εκτίμηση ότι διαμορφώνεται «η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά» για την ευθυγράμμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ευρώπης με τις οικονομικές της δυνατότητες. Σκοπός της Συνόδου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, είναι «να επαναβεβαιώσουμε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε –αν χρειαστεί– το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση στη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Επιπλέον, πρόσθεσε, «θα συζητήσουμε και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας», υπενθυμίζοντας την επιστολή που έστειλε την Τρίτη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητεί «ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινών ανώτατων ορίων στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε «να περιοριστεί το φαινόμενο της μετάδοσης των τιμών του αερίου στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος».

Πάντως η πρόταση Μητσοτάκη δεν αναμένεται να γίνει θετικά δεκτή από όλους. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης σημείωνε χθες ότι στο θέμα της εκτόξευσης των τιμών του αερίου «δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες λύσεις» και ότι ένα πλαφόν μπορεί να είχε ακούσιες αρνητικές συνέπειες, π.χ. περιορίζοντας κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κ. Φον ντερ Λάιεν στους ηγέτες χθες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει εντός του 2022 να αντικαταστήσει 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού αερίου με εισαγωγές –μέσω αγωγών και LNG– από άλλους προμηθευτές, 10 bcm μέσω παραγωγής υδρογόνου και 17 bcm με την παραγωγή βιομεθανίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε, τέλος, τον αποτροπιασμό του για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «τραγικές εικόνες» και προχώρησε «ακόμα μία φορά» σε «έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT