Δέσμευση περιουσιών Ρώσων και στην Ελλάδα

Δέσμευση περιουσιών Ρώσων και στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και στην Ελλάδα άρχισαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων υπηκόων, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο που έχει αποσταλεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αιματηρή και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο διεθνής κατάλογος έχει ήδη συνταχθεί με 870 προς το παρόν ονόματα Ρώσων που διαθέτουν περιουσία (κινητή η ακίνητη), οι οποίοι δραστηριοποιούνται διεθνώς, αλλά και στις ΗΠΑ, όπως και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κατάλογος έχει διαβιβαστεί και βρίσκεται αρμοδίως στα χέρια του επικεφαλής της Αρχής για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δράσεις (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος).

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος βρίσκεται, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σε διαρκή επικοινωνία και επαφές με αρμόδιες διεθνείς αρχές για τον εντοπισμό και στην Ελλάδα περιουσιακών στοιχείων προς δέσμευση, Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο των κυρώσεων, ο οποίος έχει συνταχθεί στο πλαίσιο των γενικότερων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική Αρχή (επικεφαλής ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης) έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα σε νότια προάστια και νησιά αλλά και τραπεζικούς λογαριασμούς) ορισμένων Ρώσων υπηκόων που βρίσκονται στον διεθνή κατάλογο και εντοπίστηκε ότι διέθεταν περιουσία (ακίνητη η κινητή) και στην Ελλάδα.

Προς το παρόν αφορούν μικρό αριθμό Ρώσων υπηκόων, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες, προς το παρόν οι δεσμεύσεις στην Ελλάδα περιουσιακών στοιχείων αφορούν μικρό αριθμό Ρώσων υπηκόων, καθώς οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Από αρμόδια πηγή διευκρινίζεται, πάντως, ότι ο διεθνής κατάλογος εμπλουτίζεται από την κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν προκύψουν στοιχεία πως και άλλοι Ρώσοι υπήκοοι, πλην των αναγραφόμενων στον κατάλογο που ήδη υπάρχει, μπορεί να υπαχθούν στις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση περιουσιών τους στην Ελλάδα ή αλλού.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, απαιτεί λεπτούς και απαιτητικούς χειρισμούς για τον εντοπισμό περιουσιών αλλά και την προσθήκη άλλων Ρώσων εκτός του ήδη υπάρχοντος καταλόγου, καθώς θα πρέπει να υπάρξουν στοιχεία ικανά να τους θέτουν στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων.

Προς το παρόν πάντως, από ελληνικής πλευράς, ο διεθνής κατάλογος δεν έχει εμπλουτιστεί, καθώς οι σχετικές διαδικασίες έρευνας κινούνται προς κάθε κατεύθυνση. Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με διεθνώς δραστηριοποιούμενες στο θέμα αυτό αρχές τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή