Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης που «τρέχει» το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου και μετράει τι πιστεύουν οι Ελληνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πολλά από τα ευρήματα δείχνουν πως η κουλτούρα που σημάδεψε την Ελλάδα το 1915, όπως ο διχασμός, η επιφυλακτικότητα, ακόμη και η τάση για ουδετερότητα, υφέρπει ακόμη στο εθνικό υποσυνείδητο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός πως το 95% των Ελλήνων είναι υπέρ ανθρωπιστικής βοήθειας στη δοκιμαζόμενη Ουκρανία, οι Ελληνες εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού υλικού, καθώς το 50% θεωρεί σωστή την απόφαση και το άλλο 50% όχι.
Επιφυλακτικότητα με ΗΠΑ
Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός πως οι Ελληνες τηρούν επιφυλακτική στάση απέναντι στην υπερδύναμη, αφού περίπου το 35% βλέπει θετικά τη στάση της, ενώ σχεδόν το 65% την κρίνει αρνητικά.
Ελλάς – Γαλλία, συμμαχία
Τις προάλλες, σας έγραφα για την εκτόξευση της δημοτικότητας Μακρόν στην Ελλάδα και την καθίζηση Πούτιν. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες τους. Οι Ελληνες βλέπουν θετικά τη Γαλλία μετά τον πόλεμο, σε ποσοστό άνω του 50%, που πλησιάζει ακόμη και το 60. Αντιθέτως, κρίνουν αρνητικά τη στάση της Ρωσίας, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%, κάτι πρωτοφανές. Αντίστοιχα υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών έχει και ο Πούτιν. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει πως το ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον Πούτιν είναι μικρότερο από αυτό της… Ρωσίας.
Ιστορική ουδετερότητα
Σας άφησα τελευταίο το πιο ενδιαφέρον, που συνδέεται με τα ιστορικά κατάλοιπα του 1915 και την τάση για αποστάσεις από τον πόλεμο. Στην ερώτηση «ποιος έχει δίκιο σε αυτή την πολεμική σύγκρουση», το 45% λέει η Ουκρανία, το 20% η Ρωσία και το 35% κανείς από τους δύο!
Εκλογικά και Πανελλαδικές
Φεύγω από τον πόλεμο και τα ενδιαφέροντα ευρήματα και πάω στα εσωτερικά. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι εκλογές με την ημερομηνία των Πανελλαδικών; Αμεση, καθώς οι εκλογές δεν μπορεί να «πέσουν» πάνω στις εξετάσεις. Με αφορμή τα σενάρια εκλογών πριν από το καλοκαίρι, ρώτησα πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές. Αρμοδίως μου είπαν πως δεν μπορούν –διαδικαστικά– να διεξαχθούν πριν από τον Ιούνιο, συνεπώς ένα ισχυρό σενάριο είναι να ξεκινήσουν Δευτέρα 6 ή την Τρίτη 7 Ιουνίου, αφού φέτος δεν έχουν χαθεί μαθήματα όπως πέρυσι. Σε αυτή την περίπτωση, οι εθνικές εκλογές –εάν πάρουμε βεβαίως το σενάριο πως μπορεί να γίνουν πριν από το καλοκαίρι– δεν δύναται να πάνε νωρίτερα από τις 29 Μαΐου, γιατί διαφορετικά θα… πέσουν πάνω στις εξετάσεις. Ο λόγος είναι ο εξής: οι Πανελλαδικές διαρκούν περίπου ένα μήνα, άρα θα τελειώσουν στις αρχές Ιουλίου. Εάν οι εκλογές διεξαχθούν πριν από την 29η Μαΐου, τότε οι επαναληπτικές θα «πέσουν» περίπου τέλος Ιουνίου, εν μέσω εξετάσεων. Υπενθυμίζεται πως το μίνιμουμ της προεκλογικής περιόδου είναι 21 ημέρες, ενώ το διάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων θα είναι τουλάχιστον 35 ημέρες, μιας και θα έχουν προηγηθεί δύο εβδομάδες που θα χαθούν με τις διερευνητικές. Συμπέρασμα: Εάν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να κάνει εκλογές πριν από το καλοκαίρι, η μοναδική ημερομηνία είναι η 29η Μαΐου, με τις επαναληπτικές να γίνονται περίπου 10 Ιουλίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι Πανελλαδικές. Τότε μάλιστα η κυβέρνηση θα έχει κλείσει και τρία χρόνια στην εξουσία και θα διανύει τον τέταρτο.
Τον Μάιο στον Λευκό Οίκο
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και ο παγκόσμιος αναβρασμός πάει πίσω, όπως φαίνεται, την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, που προσδιοριζόταν αρχικά για τον Απρίλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τα νέα δεδομένα λένε πως η πιθανότερη ημερομηνία να περάσει ο Ελληνας πρωθυπουργός το κατώφλι του Λευκού Οίκου είναι αμέσως μετά το Πάσχα, κάτι που προσδιορίζεται στις αρχές με τα μέσα Μαΐου.
Στις ΗΠΑ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται ήδη, πάντως, μία «ελληνική αποστολή» αποτελούμενη από τους υπουργούς Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Νίκο Παπαθανάση και τους βουλευτές Δημήτρη Καιρίδη, Τάσο Χατζηβασιλείου και Γιώργο Κουμουτσάκο. Θα συμμετάσχουν σε συνέδριο που διοργανώνει το Φόρουμ των Δελφών για την Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Τα πάνελ θα έχουν ιδιαίτερη σημασία, με τη συμμετοχή Αμερικανών αξιωματούχων όπως ο Μπομπ Μεντέντεζ και ο Μάικ Πομπέο.
Αποστολή
Το ταξίδι, ωστόσο, του αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα έχει και μια ειδική αποστολή και δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη συμμετοχή στο συνέδριο. Ο Βαρβιτσιώτης θα έχει συναντήσεις στο Capitol Hill με Αμερικανούς αξιωματούχους, όπου θα τους μεταφέρει μηνύματα της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για το πώς βλέπει η ελληνική πλευρά την κρίση, λίγο καιρό πριν από την επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.
Μανιφέστο Μασσαλίας
Την εβδομάδα που πέρασε πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία η σύνοδος των περιφερειών και των δήμων της Ε.Ε., που κατέληξε στην υπογραφή του «μανιφέστου της Μασσαλίας» με την ομόφωνη στήριξη της Ουκρανίας. Για να καταλάβουμε την «κοινή γραμμή» που επικρατεί πλέον στον δυτικό κόσμο, το κείμενο συνυπέγραψαν 3.000 αυτοδιοικητικοί από τις 240 περιφέρειες και τους 90.000 δήμους της Ευρώπης. Τη σύνοδο έκλεισε ο Ελληνας πρόεδρος της επιτροπής, Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ για να διακηρύξουμε ότι η Ε.Ε. δεν θα κάνει ποτέ τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, σε επιθέσεις στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα ενός έθνους», θυμίζοντας, ενώπιον ευρωπαϊκού κοινού, πως στην Ουκρανία ζούμε μια εισβολή «όπως ακριβώς έγινε και στην Κύπρο το 1974».
Επιλογή διάνα
Το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των ανεξάρτητων αρχών για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίστηκε στη Βουλή, είχε αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος. Στη δουλειά που έκανε τον βοήθησε σημαντικά ο υφ. Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, τον οποίο, όπως λένε όσοι γνωρίζουν, ο έμπειρος δικαστικός έχει «υπό την προστασία» του, έχοντας αναπτύξει στενή συνεργασία για μια σειρά θεμάτων. Δεδομένου πάντως ότι η Ν.Δ. πάσχει στις νέες ηλικίες, η επιλογή του Μητσοτάκη να δώσει κυβερνητική θέση στον Κώτσηρα αποδεικνύεται επιτυχής, καθώς ο νεαρός πολιτικός χαρακτηρίζεται από εργατικότητα και χαμηλούς τόνους.