Τετραμερής του Νότου: Στο μενού ενέργεια και ασφάλεια

Τετραμερής του Νότου: Στο μενού ενέργεια και ασφάλεια

Η σημερινή «τετραμερής του Νότου», που θα λάβει χώρα στη Ρώμη αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας που γίνεται

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Η σημερινή «τετραμερής του Νότου», που θα λάβει χώρα στη Ρώμη με φυσική παρουσία του οικοδεσπότη Μάριο Ντράγκι, των πρωθυπουργών της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και με διαδικτυακή παρουσία –λόγω νόσησης από κορωνοϊό– του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της χρονικής συγκυρίας που γίνεται, καθώς βρισκόμαστε ενώπιον ταχύτατων αλλαγών στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου. Βασικό κομμάτι των συνομιλιών, βάσει της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, είναι τα ενεργειακά θέματα και η ανταλλαγή απόψεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Μαρτίου. Το μενού της συζήτησης είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το σχέδιο με τα έξι σημεία που πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κομισιόν, μέρος του οποίου φαίνεται να υιοθετείται από την Επιτροπή. Αλλά δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων ενδέχεται να τεθούν και οι μεσοπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες κινήσεις για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο ιταλικός Τύπος –η κεντροαριστερή εφημερίδα il Fatto Quotidiano– είχε τις προηγούμενες ημέρες εκτενές ρεπορτάζ για την επιστροφή του ΕastMed, ενδεικτικό πως η σχετική συζήτηση υπάρχει στην Ιταλία. Βρισκόμαστε άλλωστε σε μία περίοδο όπου τα θέματα της ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο επανέρχονται εμφατικά λόγω του πολέμου.

Στο βάθος EastMed

Στόχος ο συντονισμός Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 Μαρτίου.

Την ίδια ώρα, μία αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κλείσιμο του πρόσφατου διαγγέλματος αναζωπύρωσε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για «επιστροφή» του EastMed. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια» και τη «μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου», καταλήγοντας «και, ασφαλώς, την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον», προαναγγέλλοντας μάλιστα ανακοινώσεις. Αλλά δεν είναι μόνο η αναφορά του πρωθυπουργού. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, δρ Aντριου Λάιτ, στη συζήτηση που διοργανώθηκε στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο νέος ενεργειακός διάδρομος για φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ», δήλωσε πως «θα πρέπει να δούμε τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed υπό τα νέα δεδομένα», θέση που υποστήριξε και η γ.γ του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Είναι σαφές, υπό αυτό το πρίσμα, πως το θέμα της ενεργειακής πολιτικής και της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, μετά την κρίση στην Ουκρανία, θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης των ηγετών του Νότου. Την ίδια ώρα στο μενού της συζήτησης είναι βέβαιο πως θα βρίσκεται και το μεταναστευτικό, που αφορά άμεσα τις χώρες του Νότου, καθώς και θέματα ασφαλείας, ευρωστρατού και κοινής αμυντικής γραμμής της Ε.Ε., μετά τον ουκρανικό πόλεμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT