Ακρίβεια και εξωτερική πολιτική είναι τα δύο σημεία στα οποία εστιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι είναι τα αδύνατα σημεία της κυβέρνησης. Στη γραμμή πως τα μέτρα που αποφάσισε το Μαξίμου αποτελούν προσβολή απέναντι στην κοινωνία, από την Κουμουνδούρου επιμένουν να ζητούν πλαφόν στις τιμές ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τις επαφές του συνάντησε το προεδρείο του ενιαίου δικτύου συνταξιούχων. Δεσμεύτηκε για την κατάργηση του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και επιστροφή του σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ.
Με αφορμή το έκτακτο επίδομα Πάσχα των 200 ευρώ που ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο ίδιος άνθρωπος που έλεγε ψίχουλα το 1 δισ. ευρώ για τη 13η σύνταξη, που θεσμοθετήσαμε για κάθε χρόνο, όχι μόνο το καταργεί αλλά το δίνει και στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης». Πρόσθεσε μάλιστα, πως «αν αθροίσουμε το ’20, το ’21 και το ’22 που δεν δόθηκε αυτό το ποσό προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ», για να καταλήξει πως «ενώ έχει υφαρπάξει 3 δισεκατομμύρια από τους συνταξιούχους έρχεται σήμερα και δίνει 135 εκατ. ευρώ, μόνο στο 27%. Αν αυτό δεν είναι εξαπάτηση τότε τι είναι;».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη θέσπιση πλαφόν για τις τιμές της ενέργειας και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Το μήνυμα Τσίπρα
Οσον αφορά τα εθνικά θέματα η παρουσία του Βαγγέλη Καλπαδάκη στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση για την πρόοδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ήρθε να τονίσει τις διαφωνίες που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Μέσω του διπλωματικού του συμβούλου, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι η στήριξη στην ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι διακομματική και βασίζεται σε διπλωματικά και οικονομικά βήματα που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού το 2015-2016 μέχρι τη διετία 2017-2019 όπου προτεραιότητα της Ελλάδας ήταν η ενίσχυση του περιφερειακού της ρόλου. Διαμηνύθηκε πως η θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί «φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» δεν συμβαδίζει με τη διατήρηση του ρόλου πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η λογική ότι η Αλεξανδρούπολη πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων δεν λαμβάνει υπ’ όψιν πως αυτό έχει κόστος σε μία περιοχή υψηλής ρωσικής επιρροής». Εξηγώντας αυτές τις επιφυλάξεις, ο κ. Καλπαδάκης εκτίμησε ότι καμία πρωτοβουλία που εντάσσεται σε αυτήν τη λογική δεν οδηγεί σε αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έναντι της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα γειτονικών χωρών, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιταλία, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, τηρούν μια πολύ πιο προσεκτική στάση.