Τετραμερής του Νότου: Μήνυμα ενόψει Συνόδου Ε.Ε.

Τετραμερής του Νότου: Μήνυμα ενόψει Συνόδου Ε.Ε.

Κοινή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ζητούν Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη μακροπρόθεσμης στρατηγικής αυτονομίας και αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της τετραμερούς συνάντησης που έγινε στη Ρώμη μεταξύ των πρωθυπουργών της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και της Ελλάδας, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε διαδικτυακά λόγω νόσησης από κορωνοϊό. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως τα ζητήματα και της αυτονομίας και της ενεργειακής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν πανευρωπαϊκά, καθώς «είναι σαφές πως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας».

Στην αρχή της συζήτησης οι τέσσερις πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, συμφωνώντας πως χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως πρόκειται για «κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των λαών μας». Αναφέρθηκε σε «δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση». «Προτείνουμε σε πρώτη φάση να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρέμβασης απέναντι στους κερδοσκόπους, ώστε να επανέλθει η ισορροπία στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας πως «όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων, τότε απαιτείται μια ευρωπαϊκή παρέμβαση», εμμένοντας στη ρητορική που έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα περί αισχροκέρδειας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις» και πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μία νάρκη στα θεμέλια της Ε.Ε., καθώς «αυτή η κρίση μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού». Η τοποθέτησή του σε αυτό το σημείο είχε αναφορές και στην Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα μας πλήρωσε βαρύ το τίμημα του λαϊκισμού και γνωρίζει τι σημαίνει αυτό. Κλείνοντας και κάνοντας αυτή τη φορά μια μεσοπρόθεσμη αναφορά, είπε πως πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και να επενδύσουμε στις διασυνδέσεις μας με την αφρικανική ήπειρο.

Ανοικοδόμηση μαιευτηρίου

Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε πως το κύμα της ακρίβειας «μπορεί να ξαναξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού». 

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο κ. Μητσοτάκης έδωσε και μία είδηση λέγοντας πως η Ελλάδα αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, το οποίο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και δη στη Μαριούπολη, που έχει καταστεί σύμβολο αντίστασης. Γνωρίζετε το έντονο ενδιαφέρον μας, καθώς εκεί διαβιούν περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει μετά το τέλος των εχθροπραξιών την ανακατασκευή του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, που βομβαρδίστηκε, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης».

Στην ίδια γραμμή

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ηγέτες μετά το πέρας της συνάντησης, στέλνοντας κοινό μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, «η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε με μεγάλη αποφασιστικότητα και ενότητα στην επίθεση εις βάρος της Ουκρανίας» και οι χώρες-μέλη τώρα «πρέπει να δείξουν την ίδια πεποίθηση και συνοχή σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών τους από τις συνέπειες του πολέμου και, κυρίως, από την αύξηση της τιμής της ενέργειας». «Πρέπει να δράσουμε άμεσα και από κοινού. Θέλουμε να φέρουμε στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής πρόταση για να εγκριθούν επείγουσες δράσεις», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο δε Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα υπογράμμισε ότι «το ενεργειακό αποτελεί κύριο θέμα και για την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών της Ε.Ε.». Για τον λόγο αυτό, «η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε να μη διακοπεί η οικονομική ανάκαμψη και να υπερισχύσει η κοινωνική συνοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή