Αρχίζει στη Βουλή η «μάχη» του ΕΝΦΙΑ μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Αρχίζει στη Βουλή η «μάχη» του ΕΝΦΙΑ μεταξύ Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ

Προς ακόμα μία μετωπική σύγκρουση στη Βουλή κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση την αμέσως προσεχή περίοδο, με επίκεντρο το ζήτημα της ακρίβειας.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς ακόμα μία μετωπική σύγκρουση στη Βουλή κινούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση την αμέσως προσεχή περίοδο, με επίκεντρο το ζήτημα της ακρίβειας. Στον απόηχο των κυβερνητικών ανακοινώσεων με τα νέα μέτρα, ιδιαίτερα όσον αφορά την τιμή των καυσίμων και το κόστος του ρεύματος και του αερίου, που άμεσα πυροδότησαν νέο κύκλο αντιπαραθέσεων μεταξύ της κυβερνώσας πλειοψηφίας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ως «οχήματα» για τη μεταφορά της έντασης στις αίθουσες της εθνικής αντιπροσωπείας είναι τα νομοθετήματα των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, τα οποία εισέρχονται από μεθαύριο Δευτέρα στην τελική κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισής τους.

Πρώτο κατά χρονική σειρά, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπενθυμίζεται ότι αφορά το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», ενώ εμπεριέχει και διατάξεις μέσω των οποίων ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν τους ΟΤΑ, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, τις δασικές υπηρεσίες και την εθνική σύνταξη ομογενών. Ενώ η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ολοκληρώνει το μεσημέρι της Δευτέρας την επεξεργασία τού εν λόγω πολυνομοσχεδίου, σε διπλανή αίθουσα θα γίνεται ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων αρχικώς και στη συνέχεια συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του οικονομικού επιτελείου με διατάξεις, εκτός των άλλων, σχετικές και με τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας και αυτού του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ώστε αμέσως μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια για τελική συζήτηση και ψήφιση, προγραμματίστηκε για το πρωί της Τρίτης κιόλας.

Στον απόηχο της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με αφορμή τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Πέραν της νομοθετικής λειτουργίας, η οποία συχνά, εξαιτίας των ευρύτερων εξελίξεων αλλά και του κυβερνητικού σχεδιασμού, δρομολογείται με ταχύτατες διαδικασίες, στο Κοινοβούλιο προγραμματίζονται και συνεδριάσεις επί ζητημάτων ιδιαίτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αλλά και με περιεχόμενο το οποίο θεματολογικά αγγίζει κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως τα σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό:

Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα «Κυκλώματα εκμετάλλευσης. Προστασία των θυμάτων και αποτελεσματική δίωξη των δραστών», κατά τη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, θα μιλήσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.

Την ίδια ημέρα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις με κεντρικό θέμα το υδρογόνο: η μεν πρώτη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με αντικείμενο «Καινοτομία, περιβάλλον, κλίμα – Το υδρογόνο ως εναλλακτικά καύσιμο», και λίγη ώρα αργότερα της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Υδρογόνο ως καύσιμο κίνησης για τα πλοία».

Ειδήσεις σήμερα

Live: Πόλεμος στην Ουκρανία – Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από την 24η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή